Лекція «Ідея української національної єдності в громадському житті Галичини ХІХ – початку ХХ ст.» в рамках проєкту «Мова обіймає»

    У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника продовжується з 26 квітня по 23 травня 2022 р. спільний волонтерський проєкт «Мова обіймає» викладачів і студентів щодо безкоштовних онлайн-курсів для всіх охочих, зокрема переселенців зі сходу і півдня України, що стали районами бойових дій, з метою поглиблення знань з української мови та історії України. У цьому проєкті, що має на меті поглибити знання з української мови, а також чинників, які є ключовими для національної самоідентифікації українців, включаючи історію України, беруть участь викладачі кафедри історії України і методики викладання історії.

    29 квітня 2022 р. у рамках проєкту відбулася лекція завідувача кафедри доктора історичних наук, професора І.Я. Райківського «Ідея української національної єдності в громадському житті Галичини ХІХ – початку ХХ ст.». Лектор є автором численних публікацій з проблематики утвердження ідеї національної єдності (соборності) України в контексті формування модерної української національної самосвідомості в австрійській Галичині, взаємин між галицькими і підросійськими українцями. Нагромаджений автором матеріал у ході багатолітніх досліджень дуже важливий під кутом зору усвідомлення єдності українського історичного процесу, боротьби з ідеєю «русского міра» в умовах російської збройної та ідеологічної агресії.

    З лекціями перед усіма охочими в наступні дні виступлять доценти кафедри історії України і методики викладання історії Л.Р. Дрогомирецька, М.В. Сигидин, Т.В. Галицька-Дідух та О.І. Єгрешій.

    Запрошуємо всіх охочих реєструватися за покликанням:

https://docs.google.com/forms/d/1ANo0okR6cwEsiEMq6H159_pqJ6Fg4rsX5u-qJsyEKBk/edit