Участь Ігоря Гурака в українсько-польській експертній дискусії «Російський напад на Україну: наслідки для України та міжнародної безпеки»

    27 квітня в рамках експертної дискусії «Російський напад на Україну: наслідки для України та міжнародної безпеки» представники України та Польщі обговорили детермінанти конфлікту, його геополітичні наслідки, позиції провідних міжнародних інституцій в контексті російської агресії проти нашої держави. В ході відповідного заходу Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника був представлений доцентом кафедри міжнародних відносин Ігорем Гураком.

    В рамках свої доповіді та подальшого обговорення Ігор Гурак зосередився на аналізі проблемних питань у роботі міжнародних організацій, на які покладаються обов’язки із забезпечення миру та безпеки в світі. Головний акцент зосереджено на висвітленні місця та ролі Організації об’єднаних націй у недопущенні широкомасштабної війни в України та механізмах, які гіпотетично могли б призвести до вирішення проблеми. Під час доповіді доцент Гурак І.Ф. наголосив, що інституції ООН виявилися не готовими до викликів, які витікають із агресії Росії, котра користується правом вето в Раді Безпеки. 2 березня 2022 р. 141 представник ООН під час голосування в Генеральній Асамблеї підтримав резолюцію, в якій містилася підтримка суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України, висловлювалася критика Росії за агресію проти української держави. Однак, як зазначив Ігор Гурак, відповідна безпрецедентна підтримка в стінах ООН не дала безпосередніх практичних результатів в міру рекомендаційного характеру рішень Генеральної Асамблеї. Натомість, правозобов’язуючий документ, який розглядався в Раді Безпеки, не був ухвалений у зв’язку із накладеним Росією вето. Наголошено, що відповідна ситуація повинна стимулювати обговорення шляхів реформування ООН, з подальшим визначення місця Росії в її структурі, беручи до уваги і те, що сьогодні у Статуті ООН серед 5 постійних членів Ради Безпеки числиться СРСР, а не РФ, яка до того ж ніколи не проходила процедуру набуття членства у організації.