На базі Прикарпатського університету відновив роботу Херсонський державний університет

    На базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відновив роботу Херсонський державний університет (далі – ХДУ) разом з відокремленими структурними підрозділами «Бериславський фаховий педагогічний коледж імені В.Ф.Беньковського» та «Генічеський фаховий коледж». Відповідне рішення про тимчасове переміщення затверджено наказом МОН України № 356 від 20 квітня 2022 р. і діє до завершення воєнного стану.

    Такий крок є необхідним з метою збереження життя та здоров’я громадян України, а також створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану.

    26 квітня 20222 р. у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулося засідання вчених рад обох університетів ПНУ та ХДУ під головуванням ректорів Ігоря Цепенди та Олександра Співаковського. У ньому взяли участь також проректори двох закладів вищої освіти. Професорсько-викладацький склад долучився до засідання онлайн за допомогою платформи Webex.

    Перед початком спільного засідання присутні виконали гімн України та вшанували хвилиною мовчання співвітчизників, котрі полягли у боях з російським агресором.

    Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда зачитав наказ Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета «Про тимчасове переміщення Херсонського державного університету» та зазначив, що низка організаційних питань щодо функціонування Херсонського державного університету на базі ПНУ уже вирішена, а поточні питання будуть вирішуватися у процесі.

«Головне це те, що завжди об’єднувало освітян – це солідарність. Наш столітній досвід є сьогодні неоціненним і у боротьбі, і у розбудові України. Якщо подивитися на історію, то лише дві інституції, які були створені багато років тому, вистояли і не видозмінилися – це церква і університет. І, незважаючи на ті складні обставини, в яких опинилися сьогодні і наші університети, і вся освітня спільнота України, ми повинні і надалі реалізовувати наше головне завдання – підготовку і виховання професіоналів та патріотів. Сьогодні усіх нас об’єднала велика трагедія – війна. Вона змінила наші долі, змінила наше бачення, змінила нашу оцінку того що відбувалося до цього і тепер. Ті завдання, які сьогодні стоять перед нами – це великі виклики, з одного боку, звичайно ми розуміємо всю складність, в якій опинилися наші друзі з Херсонського державного університету, тому що це безпрецедентний випадок коли університет розпочинає роботу в надзвичайно складних умовах. На сьогоднішній день це єдиний в Україні обласний центр, який окупований. З нашого боку ви отримаєте максимальну підтримку для того, щоб в першу чергу ваш університет був збережений. Зберегти науково-педагогічний потенціал, працівників, студентів, тому що їхній досвід, їхні знання сьогодні дуже потрібні Україні», – зазначив ректор Університету Ігор Цепенда.

    Професор Олександр Співаковський, ректор Херсонського державного університету висловив вдячність особисто Ігореві Цепенді та колективу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника за підтримку, розуміння і взаємодопомогу.

«Для нас дуже важливо розуміти що Україна вона єдина – від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня. Це не просто слова. Дійсно, ми приїхали до Вас і ми маємо усі умови жити і працювати, маємо відповідну базу для роботи. Для нас дуже важливо працювати разом. Наразі з окупованої частини ми не може забезпечити свою логістику, тобто управління. Ми обов’язково повернемося, але наразі університет повинен продовжувати жити. Наші студенти мають завершувати навчальний процес, мають переходити з курсу на курс, мають отримувати дипломи», – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.