Круглий стіл «Культура як національна безпека держави»

Науковці Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 25 квітня 2022 р. спільно з представниками Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського провели круглий стіл на тему «Культура як національна безпека держави».

Круглий стіл об’єднав науковців, митців, працівників культури, студентів, волонтерів «Карітасу», просвітян з м. Коломиї та м. Миколаєва. Модераторами заходу виступили директорка Музею Гуцульщини та Покуття Ярослава Ткачук та директорка Центру досліджень «Покутської трійці», доцентка кафедри філології Коломийського інституту Галина Волощук.

Учасників круглого столу привітали начальник Коломийської військової адміністрації Любомир Глушков та мер Коломиї Богдан Станіславський. Роздумами про війну проти України в XXI ст. поділилися директор Коломийського інституту Юрій Плекан, директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, член Національної спілки краєзнавців України Богдан Волошинський, голова «Просвіти» міста Миколаєва Олександр Мачула.

«Мова, традиції, мистецтво – це те, що творить нас унікальними. І це те, що так мріє знищити росія. Тому зараз ми повинні докласти ще більше зусиль, щоб зберегти і популяризувати нашу культуру. Йдеться не тільки про пам’ятки, споруди, картини чи книги, а й про те, яким сенсом це все наповнене. І сьогодні кожен учитель, художник, науковець чи співак – це воїн на невидимому фронті боротьби за Україну», – звернувся до присутніх мер м. Коломиї Богдан Станіславський.

«Зважаючи на кількість уже відомих втрат у культурному секторі (архітектурні пам’ятки, музеї, мистецькі колекції, сакральні споруди), не виникає жодного сумніву: ми є свідками і культурного геноциду. Звідси й нагальність пропрацювання проблем культурної атрибуції митців, імперської апропріації мистецької спадщини, збереження культурного надбання. Тож важко переоцінити роль українського культурного фронту у нашій боротьбі. А він активно діє від початку війни у 2014 році і не припиняє опір окупанту після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року», – зазначила директорка Музею Гуцульщини та Покуття Ярослава Ткачук.

Студентка 4 курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» кафедри філології Коломийського інституту Іванна Пігуляк висловила свої думки про мову:

«Українська мова – могутня своїм структурним розмаїттям і багатовіковими осягненнями-традиціями – вистояла в епоху бездержавності, чужомовного домінування й цілеспрямованого лінгвоциду, без належної підтримки й захисту пройшла тернистий шлях розвитку й удосконаленням народом-мовотворцем. Сьогодні в незалежній Україні мова знову проходить свій важкий шлях, та ми обов’язково вистоїмо і переможемо супостата, бо в нас є те, чого нема у ворога – козацький дух, палка віра та наша солов’їна. Наші воїни ЗСУ мужньо захищають нас на передовій, а ми стоїмо в тилу, маючи свою могутню та надійну зброю – нашу рідну українську мову».