Інформаційний лист Всеукраїнської наукової конференції «Українська повстанська армія у боротьбі проти нацистського і більшовицького тоталітарних режимів»

    12 жовтня 2022 р. в м. Івано-Франківську відбудеться Всеукраїнська наукова конференція «Українська повстанська армія у боротьбі проти нацистського і більшовицького тоталітарних режимів», присвячену 80-річчю УПА

    У жовтні 2022 р. виповнюється 80 років з часу виникнення унікального феномена вітчизняної історії ХХ століття – Української повстанської армії, яка у своїй героїчній боротьбі за національну державність, незалежність і соборність за повної відсутності будь-якої допомоги з боку зовнішнього світу спиралася лише на підтримку власного народу. Створення і діяльність УПА стали тією ланкою історичного процесу, яка забезпечила перманентність і тяглість національно-визвольного руху українського народу, засвідчила його волю до самоствердження, самореалізації й військової самоорганізації для опору як радянському, так і німецькому тоталітарним режимам в роки Другої світової війни та повоєнну добу. Звитяга і жертовність УПА надихають нинішні покоління українців, які мужньо боронять Батьківщину у вітчизняній війні з російськими загарбниками.

    Всеукраїнська наукова конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки вітчизняних і зарубіжних вчених  у вивченні ключових аспектів історії антинацистського й антирадянського резистансу в Україні у 1940-х-1950-х рр., творчо осмислити нові концептуальні підходи до вивчення цієї проблеми, пов’язані з використанням методів соціальної, культурної, усної історії, проведенням мікроісторичних досліджень, вивченням локального контексту, впровадженням антропологічного і просопографічного підходів, засад історичної біографістики та персоналістики, історії повсякденності.

    Напрями роботи конференції:

  1. Українська повстанська армія в ретроспективі європейських і світових національно-визвольних рухів ХХ ст.
  2. Українська повстанська армія в роки німецько-радянської війни (1942-1944 рр.).
  3. Боротьба УПА проти комуністичного режиму в повоєнний період (1944-1950-ті рр.).
  4. Державотворча діяльність Української повстанської армії.
  5. Збройний чин УПА в Галичині.
  6. Українська повстанська армія в джерелах, історіографії, суспільному та духовно-культурному житті України.

    До участі в конференції запрошуються науковці, викладачі та співробітники навчальних закладів, аспіранти, магістранти, студенти.

Інформаційний лист Всеукраїнської наукової конференції “Українська повстанська армія у боротьбі проти нацистського і більшовицького тоталітарних режимів”. м. Івано-Франківськ. 12.10.2022 р.