Співпрацю з Хелмом буде продовжено

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Державна вища професійна школа у м. Хелмі (Республіка Польща) продовжать співпрацю. Відповідну угоду про це було підписано 27 січня 2022 р.

    Впродовж минулих років із Державною вищою професійною школою в м. Хелмі активно велася співпраця у кількох напрямках: міжнародних відносин, педагогіки початкової освіти, математичного і функціонального аналізу. Проведено спільні міжнародні наукові конференції, в тому числі з питань місцевого самоврядування. Науковці обох навчальних закладів брали участь в Українсько-польських зустрічах у м. Яремче, Міжнародному науковому семінарі «Інструменти безпосередньої демократії. Перспектива Польщі та України», Міжнародній конференції «Загроза східному флангу НАТО в аспекті внутрішньої безпеки прикордонних територій».

    Під час підписання угоди про продовження співпраці ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда подякував проректорові школи, сенаторові Республіки Польща, Юзефові Зайонцу за підтримку зокрема проєкту «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020», реалізацію якого в листопаді 2021 р. розпочали Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Вища державна професійна школа у м. Хелмі (Польща) та Брошнів-Осадська ОТГ.

«Це дуже цікавий проєкт, який ми могли б продовжити в рамках Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в с. Микуличині. І вже сьогодні можна було б думати про спільні цікаві проєкти, які були б пов’язані із діяльністю цього центру, який буде дуже добре обладнаний для таких потреб. Вже сьогодні в рамках програми польського співробітництва з розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща Центр отримав 60 комп’ютерів останнього покоління на потреби IT-хабу. Тож запрошую Вас, аби разом подумати над тим, як з максимальною користю для наших навчальних закладів використати цю платформу», – зазначив Ігор Цепенда.

    Зі свого боку ректор Державної вищої професійної школи в м. Хелмі, професор Аркадіуш Тофіль подякував за запрошення та зазначив, що результати попередньої співпраці між двома освітніми закладами показують її ефективність.

«Те, що ми бачимо після кількох років співпраці, можемо констатувати, що це працює. Я можу стверджувати, що ця співпраця дає також великі можливості для кафедри внутрішньої безпеки з нашого боку. Це сфера, яка дуже цікавить наших студентів. Тим більше сьогодні ми маємо дуже особливу геополітичну ситуацію, пов’язану із різноманітними загрозами: інформаційними, передачі інформації, збереження даних. Ці питання завжди на часі, тому вважаю, що та пропозиція, яку Ви, пане ректоре, подали, зацікавить багатьох з нашого боку. І наша співпраця буде розвиватися», – підкреслив професор Тофіль.

    У цьому контексті підготовлено проєкт Угоди про співпрацю між кафедрами міжнародних відносин Державної вищої професійної школи в м. Хелмі та Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

    Участь у церемонії підписання угоди взяли також проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Шарин, проректор Державної вищої професійної школи в м. Хелмі, сенатор Республіки Польща, Юзеф Зайонц, проректор ВДПШ Беата Фалда та керівник відділу міжнародної співпраці ВДПШ Зиґмунт Гардзінський.

    Підписаний договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Вищою державною професійною школою у м. Хелмі передбачає співпрацю в галузі навчально-освітньої, науково-дослідної та інформаційної діяльності, співпрацю в галузі культури і самодіяльності студентів і викладачів, обміни викладачами, спільні програми та обмін студентами.