Прикарпатський університет відкриває ворота в Ґорґани

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Вища державна професійна школа у м. Хелмі (Польща) та Брошнів-Осадська ОТГ розпочинають реалізацію проєкту «Ворота в Центральні Ґорґани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Його було представлено під час міжнародної конференції «Міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні: питання культури бойків».

«У цьому міжнародному проєкті університет працює в тісному контакті з об’єднаною територіальною громадою Брошнів-Осада, що входить в концепцію співпраці університету з громадами задля підтримки та розвитку регіону, тому він для нас є особливий. Крім того, що ми маємо можливість залучити до роботи у проєкті декілька факультетів та наших студентів, його кульмінацією стануть туристичні шляхи, які дозволять нам виробити певну модель у питаннях туризму – історичного, пов’язаного з екологічними проблемами, що є сьогодні актуальним», – заявив Ігор Цепенда.

    Цей проєкт є важливим для Університету, оскільки успішна його реалізація – це можливість продовження подібних проєктів в інших частинах Прикарпаття, з іншими ОТГ – додав ректор нашого закладу вищої освіти.

   Головна мета проєкту – популяризувати історико-культурну спадщину бойківського регіону польсько-українського прикордоння, посилити міжкультурні зв’язки, імплементувати спільні заходи зі збереження спадщини та підвищення туристичної привабливості. Це і спільні наукові конференції, і реставрація окремих пам’яток історичної та культурної спадщини, часто спільної для двох наших народів – поляків та українців. Тож партнерами проєкту є також Вища державна професійна школа міста Хелм (Республіка Польща).

    Проректор школи, сенатор Республіки Польща, Юзеф Зайонц, заявив, що його навчальний заклад давно співпрацює із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника над спільними дослідженнями в галузях математики, педагогіки та міжнародних відносин. Тепер разом працюватимуть і над міжкультурним діалогом на українсько-польському прикордонні.

«Ми організовуємо спільні семінари, маємо спільні дослідження і публікації, якщо йдеться про математику. В рамках цієї співпраці ми вже маємо спільні три патенти і готуємо ще два. Ми стараємося, щоб наша діяльність не стосувалася тільки теоретичних робіт, але й мала практичне застосування», – сказав Юзеф Зайонц.

«Участь нашого закладу пов’язана із експертною діяльністю зокрема в галузі етнографічних досліджень, а також у формулюванні стратегії розвитку туризму в цьому краї. Ми будемо здійснювати детальний методичний і методологічний аналіз досліджень, оскільки розуміємо, що етнографія є важливою складовою розвитку туризму, а розвиток туризму є важливим чинником розвитку регіону», – підкреслила проректор Вищої державної професійної школи Беата Фалда.

    В рамках стартової конференції проєкту відбулася адміністративна зустріч партнерів. На ній, зокрема, йшлося про те, що на території громади є старовинний унікальний католицький костел Святого Сесілія, споруджений ще у ХVІІІ ст., який міг би стати одним із привабливих туристичних місць.

«Наша громада є пілотною і єдиною на території Рожнятівщини Калуського району, яка бере участь у транскордонному проєкті. Для нас це не лише можливість отримати кошти для розвитку громади, але й отримати неоціненний досвід у написанні якісних грантових проєктів у співпраці з Прикарпатським університетом», – зазначив голова Брошнів-Осадської територіальної громади Тарас Манорик.

    Під час презентації проєкту його авторка, директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольга Максимович окреслила основні очікування від його реалізації. Вона зазначила, що аналіз регіону, який передував написанню проєкту, показав неймовірно низьку зацікавленість туристами цього куточка Прикарпаття. І це незважаючи на його неймовірний природний, культурний, етнографічний потенціал.

«Рожнятівщина посідає 18 сходинку рейтингового оцінювання інфраструктурних передумов розвитку області. Ми сподіваємося повернутися до результатів цього оцінювання через рік – коли проєкт буде завершено, а краще через 5 років після його завершення, аби побачити певні суттєві зміни», – зазначила Ольга Максимович.

    За підсумками зустрічі партнери конкретизували та погодили спільний план подальших дій з вивчення та промоції бойківської культурної спадщини та здійснення, зокрема, офіційної реєстрації та охорони дерев’яного католицького костелу Святого Сесілія. На основі цього дороговказу українські та польські фахівці будуть вести предметну наукову роботу, готувати тематичні статті та інтерв’ю, працювати над оформленням відповідних регулюючих документів в органах державної влади.

    Подію організовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020 рр. За зміст цієї інформації відповідальним є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Її зміст не відображає позицію Європейського Союзу, ОУ або Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014–2020 рр.