Викладачі та студенти традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

    9 листопада 2021 р., в День української писемності та мови, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч це був уже ХХІ диктант. Вже другий рік поспіль за умов карантину мовний флешмоб пройшов у режимі онлайн за допомогою університетської хмарної платформи pu.webex.com, до якої учасники змогли приєднатися як зі своїх робочих кабінетів так і з дому.

    Організаторами заходу у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника виступили викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету, професорка Ольга Деркачова та доцентка Лариса Наконечна.

    XXI Всеукраїнський радіодиктант національної єдності разом писали викладачі, студенти та працівники Університету. До нашої ініціативи також долучилися вчителі й учні низки ліцеїв області та журналісти. Загалом близько чотирьох сотень осіб.

«Наш університет є українським за духом і проведенням таких традиційних заходів ми це підтверджуємо. Вдячний нашій команді організаторів, котрі вже шостий рік поспіль з нагоди Дня української писемності та мови організовують мовний флешмоб у нашому Університеті. Для нас усіх це добра спільна акція. Сподіваюся, що з кожним роком буде все більше охочих писати разом з Прикарпатським університетом радіодиктант національної єдності», – зазначив у вітальному слові т.в.о. ректора Сергій Шарин.

    Варто зазначити, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 р.

«Цьогорічний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності для мене це, передусім, професійне особисте випробування. Це надзвичайно цікаве і оригінальне завдання створити такий текст і тим більше прочитати його наживо в прямому етері», – сказав автор тексту диктанту, письменник Юрій Андрухович.

   Професорка Університету, співорганізаторка заходу в закладі вищої освіти Ольга Деркачова наголошує, що радіодиктант національної єдності є символом того, що всі рівні, тобто «перед граматикою схиляються навіть королі, дотримуватися правил орфографії чи пунктуації повинен кожен не залежно від свого статусу чи рівня дорослості».

«Ми не дуже любимо коли нам диктують щось «зверху» як ми маємо щось робити. Диктант єдності певне той єдиний випадок в році коли нам подобається як «зверху» диктують і виконуємо все так як потрібно. Дуже добре, що до створення текстів диктування залучаються відомі українські письменники, адже це йде також популяризація не лише української мови, а й української літератури, що є теж важливо», – зазначила Ольга Деркачова.

    Перевірятимуть написані диктанти члени спеціальної комісії. Результат оголосять протягом 1–2 місяців – все залежить від кількості робіт. Час для надсилання готового тексту – астрономічна доба. Текст всеукраїнського диктанту оприлюднять на сайті «Українського радіо» 11 листопада об 11:00. Після цього листи не прийматимуть. Роботи можна надсилати онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio у вкладенні в електронний лист, формат вкладення – jpg, tiff, png, bmp. У тіло електронного листа напишіть – ім’я та прізвище учасника або учасниці, навчальний заклад (за потреби) і адресу у скороченому або повному форматі, бажано номер телефону, щоб у разі перемоги з вами могли зв’язатися. Файли з архівами, формати DOC чи інші офісні крім вказаних вище прийматися не будуть.