Про наукову дипломатію на міжнародній конференції у м.Львові

     8 жовтня 2021 р. на запрошення колег-міжнародників Львівського національного університету імені Івана Франка ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда виступив на міжнародній конференції «Дипломатія єднає: новітні перспективи спільних традицій» за участі міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Турецької Республіки Мевлюта Чавушоглу.

    У другій дискусії конференції «Міжнародні студії в епоху постправди: озброюючи світ знаннями» Ігор Цепенда акцентував увагу учасників на питанні наукової дипломатії. Її можна визначити як здатність науки виконувати роль «м’якої сили» у сфері зовнішньої політики. Використання науки у такому сенсі широко практикується у багатьох державах, де наука добре розвинена, а отже слугує й інтересам зовнішньої політики.

«Українське зовнішньополітичне відомство звертає особливу увагу на потребу встановлення міжлюдських взаємин у двосторонніх та багатосторонніх міжнародних відносинах України, а протягом останнього часу ми є свідками того, яку роль набуває наукова дипломатія у цьому контексті. Це добра основа для того, щоб ми розширили взаємини: і наукові, і міжлюдські. Саме на них будуються довготривалі, міцні міждержавні взаємини», – підкреслив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    На його переконання, освітяни та науковці, особистості, які презентують світу наукові досягнення є амбасадорами від освіти та науки.