Українсько-польські зустрічі у м. Яремче розпочали роботу

    У м. Яремче розпочались XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ «Вільні з вільними, рівні з рівними» (до 30-ліття визнання Республікою Польща незалежності України). Це єдиний регулярний науковий форум, який вже 14 рік поспіль збирає разом для обміну думками відомих українських і польських експертів, дипломатів та науковців.

    З початком роботи учасників зустрічей привітали міністр, вповноважений Уряду з питань Полонії і Поляків на Сході Ян Джєджічак, директор Інституту політичних та етно-національних досліджень ім. І. Кураса НАН України, радник офісу президента України Олег Рафальський, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, Генеральний консул України у м. Кракові Вячеслав Войнаровський, голова Фонду «Свобода і Демократія» Ліля Любонєвіч, головний редактор тижневика «Кур’єр Галіцийський» Войцех Янковський, директор Інституту польської культури в м. Києві Роберт Чижевський та інші.

    Відкрили ж конференцію традиційно ініціатори зустрічей ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. Давнього партнера, почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Яна Маліцького під час відкриття форуму було урочисто нагороджено ювілейною медаллю «30 років відновлення Незалежності України» та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради.

    У перший день зустрічей відбулися цікаві дискусії за участі колишніх послів України у РП та Польщі в Україні Маркіяна Мальського, Яна Ключковського та Марека Зюлковського на тему «Польща як шанс для України – Україна як шанс для Польщі. Досвід дипломатів з 30-річної перспективи».

    Після обіду на учасників чекає не менш цікава панель «“Дві легені цивілізації”: західне та східне християнство в думці Івана Павла ІІ» (до двадцятої річниці паломництва в Україну) за участі цікавих експертів України та Польщі.

    Крім того, на полях XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ЗУСТРІЧЕЙ відбулось підписання угоди про співпрацю Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з науково-дослідними інститутами Польщі: Інститутом полімерів і хімічних волокон, Інститутом шкіряної промисловості, Інститутом тканин. Разом здійснюватимемо наукові проєкти. Наші польські партнери сприятимуть стажуванню і практикам студентів.