Прикарпатський університет розбудовує аналітичний центр у співпраці зі Швецією

    У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася робоча зустріч ректора університету Ігоря Цепенди із координатором проєктів співробітництва Посольства Швеції в Україні Василем Романюком.

    Зустріч відбулася 22 вересня 2021 р. в рамках візиту Шведської дипломатичної місії до Івано-Франківська.

    Участь в зустрічі також взяли науковці Університету, які впроваджують ініціативу з розвитку університетського аналітичного центру на базі Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

    Василь Романюк під час зустрічі з керівництвом Університету висловив вдячність за розуміння, підтримку та інноваційність в частині розбудови аналітичного центру при закладі вищої освіти. З його слів, університети є і повинні бути осередками інновацій, передової думки, формувати суспільний запит на якісну аналітику, якісну освіту, якісні продукції.

«Розбудова аналітичного центру є нашою пілотною ініціативою з Міжнародним фондом «Відродження». Ми маємо велику надію, що академічна складова буде одним із наріжних каменів у частині розбудови цієї програми. Від керівництва є також підтримка і сприяння таким ініціативам. За результатом нашої співпраці, можливо, буде вироблено якусь модель, яку можна буде реплікувати і на інші навчальні заклади, – заявив під час зустрічі Василь Романюк. – Крім того, є можливість для програм академічного обміну, отримання стипендій для навчання в рамках Шведського інституту, який має державне фінансування. Ця установа має програми академічного обміну, стипендії для навчання у Швеції», – додав представник посольства Швеції в Україні Василь Романюк.

    Ректор Університету Ігор Цепенда зі свого боку висловив упевненість в тому, що така ініціатива створення аналітичних центрів при університетах буде цікавою для багатьох ЗВО. Сьогодні потреба на аналітику є в багатьох ОТГ.

«Ми раніше задекларували, що для університету є три пріоритети – наука, навчання і розвиток регіону. Ще до створення аналітичного центру нашими науковцями були проведені соціологічні дослідження для того, щоби допомогти об’єднаним громадам, оскільки це співпало з початком децентралізації. Тому те, що ми розпочали роботу з формування і розвитку аналітичного центру, є логічним в контексті діяльності самого університету і переконаний, що така ініціатива буде цікавою з точки зору і тих завдань, які стоять перед органами місцевого самоврядування. Також ця ініціатива буде цікавою для наших викладачів, студентів, бо вони мають безпосередньо проводити аналітику суспільних, економічних процесів, які відбуваються в регіоні. Команда фахівців високого рівня вже фактично сформована. Там працюють експерти всіх напрямків. Тому переконаний, що все буде розвиватися динамічно і буде мати результат».

    Окрема увага приділялася проєктам міжнародного технічного співробітництва, які успішно впроваджуються Університетом впродовж багатьох років, зокрема, в рамках програми енергозбереження в університеті НЕФКО.

   У ході візиту до Університету координатор проєктів співробітництва Посольства Швеції в Україні Василь Романюк зустрівся також із фахівцями Університету, які працюють в аналітичному центрі на базі Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону.

    Під час зустрічі директорка підрозділу Ольга Максимович розповіла, що з моменту створення у 2015 р. діяльність структурного підрозділу суттєво трансформувалася, а його участь у програмі з інституційного розвитку призвела до суттєвих змістовних та організаційних змін та значного покращення роботи. З-поміж ключових переваг участі у програмі, на думку Ольги Максимович, варто відмітити, найперше, можливості розбудови мережі професійних контактів із представниками інших аналітичних центрів, освітні переваги, ширші можливості залучення кола рецензентів та ін.

«Входження в програму розвитку аналітичних центрів – це зовсім інший рівень комунікації, можливостей обміну досвідом. Найбільшим здобутком цієї програми для нас є культура і можливості комунікації з провідними аналітичними центрами в країні та за її межами», – наголосила Ольга Максимович.

    В рамках зустрічі відбулося також і спілкування та обмін досвідом із командою, що вже більше року впроваджує ініціативу в стінах Університету. Міждисциплінарний колектив дослідників, об’єднаний спільним баченням розвитку інституції складається із групи науковців, що спільно забезпечують як організаційні так і дослідницькі завдання. Учасники команди підрозділу розповіли про результати своєї діяльності, поділилися намірами подальшої співпраці та очікуваннями щодо майбутнього розвитку інституції.

    Також, під час зустрічі із фахівцями центру проректорка з наукової роботи Університету Валентина Якубів акцентувала, що сьогодні на Прикарпатті є великий попит на дослідження, що ґрунтуються на наукових розробках науковців закладу вищої освіти, і робота Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону є одним з прикладів вдалої конвертації потенціалу науковців Університету у прикладі проєктів рішень задля сталого розвитку громад і територій.

«Найважливіше, що центр за той час, відколи він існує, дав можливість створити сильну конкурентну перевагу: потужну команду, яка працюватиме на майбутнє. Ми в університеті не даємо можливості центрам зупинятися, і результати їхньої роботи перевершують найсміливіші сподівання», – наголосила Валентина Якубів.

    Проєкт SG 53710 «Сприяння сталому розвитку Прикарпаття через інституційне зміцнення університетського аналітичного центру» впроваджується Навчально-науковим Центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів. Цю ініціативу виконує Міжнародний фонду «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

    Метою ініціативи є створення передумов сталого регіонального розвитку Прикарпаття через належні дані для освітніх та молодіжних, економічних, культурних політик та формування/просування культури/практики аналітично обґрунтованого прийняття рішень. Загалом, проєкт покликаний створити інституційну та організаційну основу для зміцнення університетського аналітичного центру через створення наукових та інфраструктурних умов для його розвитку. Заходи проєкту спрямовані на підвищення рівня професійної майстерності фахівців та створення передумов розвитку і мережування.