Прикарпатський дає можливість зробити європейську кар’єру

    Поширити знання і розвинути навички, необхідні студентам та молоді для того, аби стати успішними в контексті європейської інтеграції України.

    У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника завершилися навчальні тренінги для студентів у рамках Днів кар’єри ЄС. Це частина проєкту Представництва Європейського Союзу «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні».

Відкриваючи Дні кар’єри ЄС, радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова заявила, що сьогодні і роботодавці, і ті, хто шукають роботу, мають абсолютно інший досвід, який буде потрібен для пошуків роботи, навчання, можливостей паралельної роботи та навчання. Сьогодні є багато можливостей робити паралельну кар’єру, сказала пані Давидова: «набирають популярності цифрові технології для здобуття та удосконалення своїх навичок чи кваліфікації, знань, пошуку партнерів у Європейському Союзі. За минулий рік нами було відкрито ще декілька цікавих проєктів, спрямованих на пошуки взаємодії, співпраці між людьми – наш принцип «People to people» – в тому числі в Івано-Франківську».

    Партнером проведення Дня кар’єри ЄС в Івано-Франківську є Інформаційний Центр ЄС Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який вже втретє виборов таку можливість шляхом проходження конкурсного відбору.

Як наголошує керівниця Інформаційного Центру ЄС Наталія Марчук, «програму Дня Кар’єри ЄС формували таким чином, щоб ознайомити слухачів тренінгів із компетентностями, які використовуються в сучасних освітніх програмах держав-членів ЄС. Під час тренінгів увага акцентувалася на розвитку навичок комунікації, медіаграмотності, soft skills, а також самопрезентації та пошуку роботи».

    День кар’єри ЄС розпочався із панельної дискусії «Професійний розвиток та європейська інтеграція», під час якої було обговорено тенденції на ринку праці та необхідність розвитку знань і навичок, яких очікують роботодавці від майбутніх працівників.

    Під час дискусії почесний консул Хорватії в м. Івано-Франківську Віталій Запухляк наголосив, що для того, аби відповідати вимогам ринку праці, необхідно навчатися впродовж усього життя, використовуючи інструменти формальної та неформальної освіти, а також постійно вдосконалювати свій професійний рівень.

«Я хотів би сказати студентам, що українські студенти нічим не відрізняються від студентів у ЄС. Ми такі ж європейці. Я хотів би дати студентам цей мотив, це послання, щоби вони розуміли, що нас там чекають, що ми є частиною Європи, історичною частиною. На їхніх плечах лежить важлива місія повернення України до Європейського Союзу, до Європи, справжньої Європи. Для того, щоби бути європейцями, потрібно мати європейську освіту, брати найкращі практики ЄС, а це сьогодні цілком можливо безкоштовно із використанням ресурсів Європейського Союзу».

    Народний депутат України VIII скликання, директор Інституту Європейської Політики Юрій Соловей зауважив, що світ переживає глобальну зміну співвідношення зайнятості у сфері послуг та виробництва товарів, тому молоді фахівці мають пристосовуватися до цього і не боятися змінювати професію. Юрій Соловей закликав молодь при виборі місця роботи керуватися не рівнем заробітної плати, а особистою зацікавленістю та наявністю пристрасті, яку вважає ключем до успіху.

«Світ за 30 років надзвичайно змінився. Якщо раніше у виробництві працювали понад 2,2 мільярди людей, і лише 800 мільйонів у сфері послуг, то сьогодні у сфері послуг працюють понад 2,5 мільярда людей, і тільки 500 мільйонів працюють у виробництві. За 20 років, за прогнозами Світового Банку у сфері виробництва залишиться всього близько 100 мільйонів – там, де практично неможливо автоматизувати процес. За цей час з’явилися нові професії, які раніше нікому не були відомі. І ще одна важлива річ – вміти фільтрувати інформацію. Це майбутня ключова компетенція: з 99 % інформації, яку сьогодні можна отримати з ТБ, інтернету, спілкування, залишити тільки 1–2 % потрібної, яка допоможе розвиватися і самовдосконалюватися».

    Проректорка з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професорка Валентина Якубів розповіла учасникам дискусії про зміни на сучасному ринку праці через вплив глобальних тенденцій та нові підходи до розуміння кар’єри. Сьогодні, сказала Валентина Якубів, кар’єра для молоді – це формування власного професійного портфоліо та особистого бренду, це зміна професій та посад на горизонтальному і вертикальному рівнях. Молоді люди накопичують досвід, нові вміння та навички і не бояться змінювати професії та місця роботи, а думають як зробити так, щоб робота була цікавою. Тому молоді треба задумуватися про ті компетентності, які будуть важливі в майбутньому.

«У Прикарпатському університеті впродовж всього періоду навчання ми намагаємося надавати студентам розвивати такі важливі soft skills, як комунікативні навички, робота в команді, лідерські навички, емоційний інтелект. Але сьогодні молоді важливо думати про майбутнє. Суспільство-2020 значно змінило вимоги до кар’єри, до кар’єрного зростання загалом. Виникнуть абсолютно нові професії, які сьогодні не існують, а половина тих, що сьогодні актуальні, вимагатимуть нових вмінь і навичок, яких сьогодні ще немає. Друга важлива зміна – пандемія в умовах віддаленої роботи змусила багато компаній швидко оцифруватися, автоматизувати багато бізнес-процесів. Це вивільнило багато працівників, які стали просто непотрібними. І це буде продовжуватися. А ще одна важлива зміна – молодь сьогодні цілком інакше бачить розвиток кар’єри, ніж це було кілька десятків років тому. Ці важливі зміни будуть визначальними найближчим часом на ринку праці», – наголосила Валентина Якубів.

    Друга частина Дня кар’єри ЄС складалася із трьох практичних тренінгів, які проходили в онлайн-форматі. Керівниця Urban Space Radio Надія Гульчук провела тренінг на тему «Ідеальний кандидат: як скласти резюме Europass та мотиваційний лист». Під час тренінгу слухачі дізналися про особливості підготовки CV та мотиваційного листа, а також отримали практичні рекомендації щодо підготовки до проходження співбесіди. Також Надія Гульчук розповіла як і де молодим людям шукати робочі можливості.

    Керівниця бізнеснапрямку 1+1 Media School Віталія Коніщук провела онлайн-тренінг на тему «Кар’єра майбутнього: soft skills яких вимагає світ». Під час тренінгу Віталія розповіла про компетенції, які будуть актуальні в майбутньому та дала практичні рекомендації яким чином їх можна розвинути.

   Доцентка кафедри журналістики, директорка Інформаційного центру ЄС Наталія Марчук провела тренінг на тему «Медіаграмотність: як не вестись на провокації», де розповіла про види маніпуляцій в медіа та соціальних мережах. Слухачі тренінгу попрактикувалися у розрізнянні фактів та суджень, а також отримали практичні рекомендації щодо поведінки в соціальних мережах.

    День Кар’єри ЄС реалізується в рамках проекту «Інформаційна підтримка Мереж ЄС в Україні». Захід відбувається щорічно у більше ніж 15 містах України протягом останніх п’яти років.

    День Кар’єри ЄС – це серія публічних заходів, де представники Мереж ЄС та всі активні та зацікавлені громадяни можуть поділитися думками, власним досвідом щодо впровадження стандартів та практик ЄС в Україні, участі у програмах ЄС для розвитку нових бізнесових та освітніх можливостей, обговорити тренди на ринку праці, зокрема щодо знань та навичок, які потрібні молодій людині, щоб зробити успішну кар’єру.

    День кар’єри є ініціативою, що фінансується Представництвом Європейського Союзу та виконується громадськими організаціями «Фундація «Відкрите суспільство» та ГО «Молодіжна Альтернатива». Додаткова інформація: http://euroquiz.org.ua