Об’єднати потенціали – Прикарпатський університет розширює співпрацю з Канадою

    Розширити співпрацю та актуалізувати започатковані раніше ініціативи області. Такою є амбітна мета підписаного 12 серпня 2021 р. тристороннього протоколу намірів щодо розширення міжнародної співпраці Івано-Франківщини із провінцією Альберта в Канаді.

    Протокол підписали Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Івано-Франківська Торгово-Промислова Палата та Івано-Франківська ОДА.

    Така співпраця була започаткована ще у 2004 р., а у 2017 р. її було продовжено і розширено.

    У квітні цього року ректор Університету Ігор Цепенда ініціював онлайн-зустріч із Генеральним консулом України в м. Едмонтон Олександром Данилейком, де було узгоджено тристоронню угоду.

    Україну з Канадою пов’язують в першу чергу люди. Особливо сучасна Івано-Франківщина. Ще 130 років тому саме з Прикарпаття, а точніше – з Перегінської громади почалися перші хвилі еміграції українців до Канади. Канада – її уряд, українська діаспора, яка там проживає, завжди були прихильними до України, зазначив Ігор Цепенда.

«Прихильність Канади серед всіх країн НАТО до України є особливою. Вони хочуть допомагати, вони не зневірилися в нас. Ми маємо унікальну можливість попрацювати і використати їхній досвід, вивівши його на законодавчий рівень – тоді можна буде отримати вагомі результати. Багато наших випускників працюють в Канаді, беруть участь в різних університетських – і не тільки – ініціативах та проєктах. Робота в рамках такої тристоронньої групи надасть нового вираження реалізації проєктів, які підуть на користь всім сторонам, і особливо – нашому регіону», – зазначив ректор Університету.

    Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника працюють 5 проєктних груп, які зосереджені на великих програмах. Для нас важливо створювати інституції, які хочуть вчитися, хочуть вчити і максимально поширювати ці знання на об’єднані територіальні громади, залучати до них велику кількість людей, бо розвиток регіону – крім науки та освіти – це один із пріоритетів Університету, додав Ігор Цепенда.

    Також Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника вже розпочав налагоджувати співпрацю з Альбертським університетом, що входить до п’ятірки кращих університетів Канади.

    Сторони декларують наміри об’єднати свої організаційні і наукові можливості для розширення напрямів міжнародної співпраці між Івано-Франківською областю України та канадською провінцією Альберта.

«Перевага, – зазначає т. в. о начальника Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Галина Макота, – надаватиметься проєктам з інноваційними технологіями. Це принципова позиція Кабінету Міністрів України. Тому під час розглядів проєктних пропозицій певні переваги матимуть заклади вищої освіти, які такі інновації зможуть запропонувати».

    Не наукою та освітою єдиними – сьогодні необхідно об’єднати зусилля науки, влади та бізнесу для підвищення конкурентоспроможності та розвитку регіону, вважає керівниця Проектно-освітнього центру «Агенти змін» Університету Світлана Кропельницька.

    Останнім часом кластеризація економічних зусиль, смарт-кластеризація стали актуальними, якщо йдеться про регіональний розвиток. Канада цей шлях давно пройшла і ми маємо у кого перейняти досвід і знання.

«Неможливо працювати відокремлено в якійсь галузі чи сфері. Ми зібралися разом – наука, освіта, влада і бізнес. Таке поєднання і свідчить про кластеризацію, об’єднання заради синергетичних результатів. Едмонтон ще у 2002 році почав реалізовувати велику програму кластеризації і він став регіональним промисловим кластером. Це підвищення регіональної конкурентоспроможності. Ми б хотіли поєднати ці зусилля і вийти на рівень обміну досвідом».

    Цікаво, що саме канадський досвід частково вже було використано в реформуванні судової гілки влади в Україні, та під час реформування медицини, – зазначив президент Івано-Франківської ТПП Андрій Левкович. Торгово-промислова палата Івано-Франківська вже має багаторічний досвід співпраці із канадською та українсько-канадською ТПП.

«Цього року до Канади вирушить велика спільна делегація керівників суду, науковців та бізнесу з Івано-Франківська та Львова. Також відбудеться зустріч та знайомство із Торонтським університетом, куди запрошено і представництво Прикарпатського університету. Я вважаю, досвід Канади буде дуже цінним і корисним для нас, а ми у свою чергу висловлюємо наміри забезпечувати функціонування партнерства за різними напрямками», – зазначив Андрій Левкович.

    Серед напрямків, зокрема, напрацювання алгоритмів спільної розробки та реалізації стратегічно важливих проєктів міжрегіонального розвитку в Україні та Канаді, у сферах освіти, культури, економіки, спадщини, сільського господарства, туризму, креативних індустрій, альтернативної енергетики, енергозберігаючих технологій та інших.