Історики Угорщини розраховують на співпрацю з науковцями Університету

    3 серпня 2021 р. наш Університет з робочим візитом відвідала угорська делегація. У її складі – голова самоврядування українців в м. Сегед Наталія Шайтош-Запоточна, віце-президент області Чонград-Чанад, представник товариства «Meritum» Чакі Бела, історики – Пітер Тамаш, Юхас Балаж та Норбер Штенцінгер.

    Ректор Університету Ігор Цепенда, у рамках програми візиту, провів зустріч з гостями. На ній також були присутні Почесний Консул Угорщини в м. Івано-Франківську та Івано-Франківській області Василь Вишиванюк, науковці Прикарпатського національного Університету, зокрема викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин професор кафедри всесвітньої історії Мирослав Волощук і доцент цієї кафедри Лілія Щербін, професор кафедри міжнародних відносин Михайло Нагорняк та старший викладач кафедри етнології і археології Ігор Кочкін.

    Основною місією їх перебування на Прикарпатті, як зауважили в ході розмови представники делегації, є дослідження історичної спадщини. Угорські історики саме працюють над написанням книги про 46-ий піхотний полк Австро-Угорської армії, який воював в період Першої світової війни на території низки країн, зокрема, і на території України. Якщо точніше щодо нашого регіону, то йдеться про місця бойових дій, які проходили на території Рогатинщини.

«Ми хочемо побувати на місцях дислокації полку, знайти поховання наших воїнів. Знаємо, що науковці вашого Університету вже мають певний досвід роботи в цьому напрямку і сподіваємося на плідну співпрацю», – зазначив віце-президент області Чонград-Чанад, представник товариства «Meritum» Чакі Бела.

    Ректор Університету Ігор Цепенда зі свого боку висловив зацікавленість у співпраці з угорськими колегами по різних напрямках задля розвитку двосторонніх відносин. У контексті цього він поінформував представників угорської делегації про партнерство Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з закладами вищої освіти Угорщини, реалізацію спільних міжнародних проєктів. Окрему увагу Ігор Цепенда звернув на співпрацю з Почесним консульством Угорщини та активну участь студентів, аспірантів і викладачів Факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в проєктах та ініціативах цієї консульської установи.