Наші студенти мали можливість поспілкуватися з політиками, науковцями та митцями на VIA CARPATIA

    П’ятдесят найкращих студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, серед них – і студенти та випускники Факультету історії, політології і міжнародних відносин, мали змогу взяти участь у якості гостей щорічного Міжнародного форуму Центральної та Східної Європи Via Carpatia-2021 «Капітал свободи: 30 років культурної незалежності», який проходив 25–27 червня 2021 р. у с. Криворівня та смт. Верховина Івано-Франківської області.

    Просто неба – зіркові музичні гурти, театральні постановки та цікаві дискусії відомих політиків, науковців, митців про культуру і незалежність.

    У одній з дискусійних панелей взяв участь ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

    Разом з директором Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яном Маліцьким та ініціатором VIA CARPATIA, народним депутатом України Миколою Княжицьким й експертами у різних галузях він дискутував на тему «Хребет культурної незалежності». Під час виступу ректор Університету підкреслив, що «відновлення Прикарпатським та Варшавським університетами Обсерваторії на горі Піп Іван – це найбільший українсько-польський гуманітарний проєкт, який вже виходить за рамки двосторонніх відносин, оскільки об’єднує університети країн Карпатського регіону, які створили унікальний формат співпраці Collegium Carpathicum. У нього входять університети Вишеградської четвірки, України і Румунії. Символічно, що штаб-квартира цієї університетської організації знаходиться в Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» на горі Піп Іван». Насиченою була не тільки конференційна складова VIA CARPATIA, а й культурна.

    Форум завершився концертом гурту «Go-A», який виступив просто неба вперше після представлення України на Євробаченні, а напередодні гурт «Гайдамаки» представив у Верховині свою прем’єру альбому. Також всі охочі могли аплодувати гуртам «Мандри» і «Кораллі».

    Відкриття року – проєкт «HutsulPlanet» вперше виступив у Верховині із прем’єрою альбому «Весняні думи». Крім того, Ростислав Держипільський відкрив форум виставою-феєрію «Вигнані з раю» з Івано-Франківським національним академічним драматичним театром, а закривав новою постановкою вистави «Гуцульське весілля».