Прикарпатський у двадцятці кращих в ТОП-200 університетів України!

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника за рік майже вдвічі покращив свої позиції у ТОП-200 університетів України та посів 18 місце!

    Центр міжнародних проєктів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence презентував чотирнадцятий академічний рейтинг закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2021».

    При складанні цьогорічного рейтингу експерти враховували сучасні тенденції розвитку вищої освіти в Україні і світі, яка зазнає глибинних змін, у тому числі в результаті впливу пандемії COVID-2019. До уваги бралися напрацювання міжнародної Конференції IREG 2020 (Beijing Conference: «University rankings in the time of uncertainty», 20–21 жовтня 2020 р.).

    На конференції було детально розглянуто кілька університетських рейтингів, серед яких вісім міжнародних рейтингів: THE, ARWU, QS, US News Global, Webometrics, Leiden, the Three University Missions and U-Multirank, а також чотири національні рейтинги: Best University Ranking (UK), Folha (Brazil), CHE (Germany) and Perspektywy University Ranking (Poland).

   Також зверталася увага на затверджені учасниками другої наради IREG (м. Берлін, Німеччина, 18–20 травня 2006 р.) Берлінські принципи ранжирування вищих навчальних закладів.

    Варто зазначити, що базовими принципами визначення рейтингів університетів України є:

    – забезпечення відкритості, прозорості, об’єктивності і незалежності ранжування університетів. Для цього використовувалися лише відкриті дані прямих вимірів, викладені на веб-ресурсах незалежних національних та міжнародних організацій і установ. Методика розрахунків університетських рейтингів є доступною для громадськості з метою перевірки отриманих результатів;

    – врахування всебічності і багатогранності діяльності університетів. З цією метою їх робота сукупно оцінювалася на більш широкій базі показників у порівнянні з відомими рейтинговими системами;

    – пріоритетність євроінтеграційних процесів. Виходячи з важливості євроінтеграційних процесів вищої освіти України, вагові коефіцієнти міжнародних показників діяльності університетів (результати в світових рейтингах, участь університетів в програмах Erasmus+ Європейського Союзу та інше) встановлені вищими за вагові коефіцієнти національних показників.

   – З академічним рейтингом ЗВО України «Топ-200 Україна 2021»можна ознайомитися за посиланням: http://www.euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6868&fbclid=IwAR0py1Htgk_F84T7iT4sUXibMEQFG99o_6RNVkXcK71h3t6u4_j0S1oawk8