Міжнародна конференція молодих науковців «Ukraine and the World: Past, Present, Future (to the 30th Anniversary of the Independence of Ukraine)»

    29 травня 2021 р. на базі Факультету історії, політології і міжнародних відносин відбулася міжнародна англомовна конференція для молодих науковців «Ukraine and the World: Past, Present, Future (to the 30th Anniversary of the Independence of Ukraine)». Організаторами заходу з боку Прикарпатського університету виступили працівники кафедри міжнародних відносин, кафедри іноземних мов та перекладу, учасники студентського наукового гуртка «Дипломат». Співорганізатори конференції – Офіс Програми імені Фулбрайта в Україні, Варшавський університет (Польща), Карабюкський університет (Туреччина), Університет Павла Йозефа Шафарика в Кошице (Словаччина). Захід проходив у форматі онлайн. У ньому взяли участь дослідники з Азербайджану, Великобританії, Грузії, Німеччини, Польщі, Словаччини, США, Туреччини та України.

    З вітальними словами до учасників звернулися проректорка з наукової роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Валентина Якубів, директорка Інституту міжнародної освіти / Офісу Програми імені Фулбрайта в Україні Джессіка Зихович, представниця Карабюкського університету Юлія Білецька, заступниця декана філософського факультету Університету Павла Йозефа Шафарика в Кошице Рената Паносова та представник декана факультету політичних наук та міжнародних студій з міжнародної співпраці та дослідницьких програм Варшавського університету Якуб Зайончковскі.

    Традиційно в рамках подібного роду заходів поряд з молодими вченими в якості ключового спікера із більш розгорнутою доповіддю виступають одна або дві досвідченіші особи. В даному випадку такою особою був відомий американський журналіст, очільник української служби «Голосу Америки» (2005–2015 рр.) Адріян Кармазин. Він представив своє бачення розвитку політичних процесів в Україні протягом останніх десятиліть, охарактеризував особливості роботи української служби «Голосу Америки», поділився спогадами про труднощі, які виникали під час підготовки чи презентації політично-чутливих матеріалів про Україну. Особливу увагу Адріан Кармазин звернув на питання незалежності та неупередженості медіа, роль медіа як надійного джерела новин, здатного формувати світосприйняття аудиторії, а також небезпеки, пов’язані з поширенням неправдивої інформації, зокрема в умовах інформаційної війни.

   У ході конференції відбулося засідання трьох секцій, під час яких було виголошено 13 доповідей та відбулося їх обговорення.

    Зокрема, жваву дискусію учасників конференції викликала презентація Ірини Ткешелашвілі, присвячена статусу України та Грузії в контексті інтеграції до Євроатлантичного альянсу. Вона підкреслила, що обидві країни попри те, що перебувають за межами організації, з одного боку беруть участь у її численних навчальних та технічних програмах, водночас роблять значний внесок в її мирні операції. Країни відрізняються за рівнем реформування та ступенем інституційної гармонізації з ЄС, однак спільним для обох народів є бажання щодо інтеграції з НАТО, − зазначила Ірина Ткешелашвілі.

    На завершення конференції голова оргкомітету конференції Ігор Гурак подякував учасникам за інтерес до зустрічі, високу активність та висловлені в ході вступів та дискусії цікаві думки. Користуючись нагодою, він запросив доповідачів та дискутантів відвідати в майбутньому м. Івано-Франківськ та висловив надію, що наступну дискусію можна буде провести в звичайному режимі у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.