До Всеукраїнського Дня краєзнавства презентовано унікальну книгу з вивчення літопису малої батьківщини

    27 травня 2021 р. у Проєктно-освітньому центрі «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася презентація науково-популярного історико-краєзнавчого видання «Уклін Вам, Задубрівці» (Уклін Вам, Задубрівці: Історія села Задубрівці. – Чернівці : ДрукАрт. – 760 с.). Подію приурочили Всеукраїнському дню краєзнавства, який відзначають 28 травня.

    Організаторами презентації виступили кафедра історії України і методики викладання історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин у співпраці з Івано-Франківською обласною радою та Івано-Франківською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України.

    У презентаційному заході взяли участь керівник авторського колективу і головний редактор видання, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько; один із авторів видання, кандидат політичних наук, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради, автор ідеї Василь Гладій; кандидат педагогічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило.

    У форматі онлайн до проведення заходу долучилися ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда; доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, заступник директора з наукової роботи, завідувач відділу історії України XIX – початку XX ст. Інституту історії України НАН України, голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історичних наук Ігор Райківський; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політичних інститутів та процесів Василь Марчук; викладачі та студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника університету, краєзнавці, вчителі та учні Задубрівського ліцею ім. Б. Ступарика Снятинської міської територіальної громади Коломийського району.

    Вітальним словом розпочав презентацію ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Він підкреслив важливість таких проєктів, метою яких є на основі наукового підходу, підбірки історико-краєзнавчих та етнографічних матеріалів, надбання сучасної української історіографії, відтворити яскраві сторінки історії, культури, побуту, звичаїв місцевих жителів, за допомогою описових та ілюстративних засобів показати різноманітні аспекти життя наших дідів і прадідів.

«Цей проєкт засвідчує потребу поглибленого вивчення наших міст, сіл, містечок, оскільки з цього твориться вся мозаїка сучасної України. І попередні проєкти, які були реалізовані по селах Крихівці, Чортовець, – вони засвідчують, що це не випадкові проєкти. Ці проєкти засвідчують той важливий феномен наших взаємин, саме, які відбуваються на Прикарпатті, це – феномен тісної співпраці Університету з владою. Це черговий проєкт, який сьогодні нам підтверджує, що це є невипадковість, а системний підхід Івано-Франківської обласної ради, обласної державної адміністрації в тому, щоб підтримувати проєкти, які мають вимір значно глибший ніж науковий. Це вимір, який сьогодні дозволяє нам оцінити свою історію, безпосередньо ввести її в контекст української історії, а в багатьох аспектах – в європейську історію», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

«Ідея написання книги про історію села Задубрівці, що на Снятинщині, виникла ще у 2016 р. Ми знали що через три роки, у 2019-му, село буде відзначати 550 років з часу першої писемної згадки про нього. І наш організаційний комітет розпочав роботу по підготовці книги «Уклін Вам, Задубрівці» до цього знакового ювілею. Робота над виданням тривала 4 роки і зараз воно вийшло в світ. Над написанням книги працювало понад 40 осіб. Кожен виконував роботу по своєму напрямку. І сьогодні це не просто книга про історію села, а одна із найкращих книг про історію села в Україн» – розповів автор ідеї, голова Івано-Франківської облради Василь Гладій.

    Як зазначалося під час презентації зміст, суть та дух цієї праці спрямовані на всестороннє висвітлення різних аспектів громадського життя мешканців села Задубрівці. При цьому дослідницька увага була зосереджена не лише на історичних процесах у населеному пункті. Вперше значна частина матеріалів присвячена вивченню розвитку археологічних старожитностей, топоніміці, антропоніміці села, шкільництву, культурно-мистецькій та етнографічній палітрі, духовно-релігійному поступу, спортивним досягненням задубрівчан.

«Книга має п’ять розділів. Бібліографічний опис книги становить понад дві тисячі сімсот джерел. Окрім науково-архівних, бібліотечних матеріалів також використовувалися і матеріали жителів села. Зібрано понад десяток спогадів задубрівчан, сотні фотографій із родинних архівів місцевих жителів», – розповів головний редактор видання Андрій Королько.

    У пропонованому виданні, зауважив Андрій Королько, на основі широкої джерельної бази, зокрема архівних, музейних, бібліотечних даних України, Польщі, Австрії, зроблено спробу створити образ цілісної монолітної громади в її історичній тяглості – від процесу формування поселення і до сьогодення.

    Під час презентації автори видання акцентували увагу також на унікальності надбань жителів малої батьківщини, наративі зібраних матеріалів, пропонуючи галерею яскравих персоналій і реальних образів у різних історичних, побутових та психологічних контекстах, що робить дослідження ґрунтовним, непересічним та цікавим широкому загалу.