Ректор Університету закликав кафедри активізувати свою міжнародну роботу та співпрацю з ОТГ регіону

У м. Кракові на будинку, де мешкав патрон Університету Василь Стефаник, до його ювілею відновлять меморіальну таблицю та планують встановити барельєф письменника. Про це під час розширеного засідання ректорату 1 березня 2021 р. повідомив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. Це, зі слів ректора, один із результатів перемовин у рамках його робочої поїздки минулого тижня до Республіки Польща разом із першим заступником голови Івано-Франківської обласної ради Василем Гладієм.

За сприянням Генерального консульства України у м. Кракові відбулися зустрічі у рамках підготовки заходів Університету та влади Івано-Франківської області до 150-річчя з дня народження Василя Стефаника. За словами ректора, президент м. Кракова Яцек Майхровський підтвердив, що готовий допомогти прискорити процедури, які пов’язані з реставраційними вимогами. Йдеться про потребу реставрації інформаційної таблиці на будинку, де проживав Стефаник.

«Це вимагає значних зусиль і дозволів. Оскільки будинок є у приватній власності. Власники дали згоду на реконструкцію. Будуть також підключені міські служби, відповідальні за реставрацію, консервацію. І ми порушили питання, що до таблиці було б добре додати ще й барельєф. І власники, і місто не мають нічого проти цієї ідеї», – заявив ректор Ігор Цепенда.

Також він додав, що свою підтримку намірам Університету і області задекларував й маршалок Малопольського воєводства Вітольд Козловський. До справи також долучиться Краківське відділення Об’єднання українців Польщі. Про це йшлося у розмові з головою осередку Андрієм Олійником.

Під час онлайн-зустрічі з проректоркою з питань міжнародного співробітництва Ягеллонського університету, професоркою Доротою Малець було домовлено про участь науковців Ягеллонського університету у науковій міжнародній конференції в день ювілею Василя Стефаника.

Також ректор проінформував учасників розширеного засідання ректорату про свою зустріч з ректором Варшавського університету Алоізієм Новаком щодо подальшої співпраці у проєктах відбудови Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» та Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині. Зацікавлені у такій співпраці і на рівні польського Сейму. Під час онлайн конференції парламентської ініціативи «Європа Карпат» у неділю ректор презентував звіт про хід будівництва МЦЗ у с. Микуличині. Таким чином, наголосив Ігор Цепенда, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника формує змістовну частину реалізації цього проєкту, оскільки будівельну частину буде фіналізовано у 2021–2022 рр.

Під час зустрічей у Польщі порушувалися також питання створення правової бази для співпраці ОТГ краю зі своїми відповідниками в Малопольському і Мазовецькому воєводствах. До цього процесу, на думку ректора, має увійти також не тільки Проєктно-освітній центр «Агенти змін» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а й кафедри, які мають свої ідеї та проєкти роботи з регіонами.

«Таким чином, можна розпочинати нову хвилю транскордонних «м’яких» проєктів. Це буде новий етап, на якому не тільки Університет в цілому, а й кожна, зацікавлена у такій співпраці, кафедра матиме можливість безпосередньо брати участь в реалізації транскордонних проєктів, використовуючи потенціал регіону», – наголосив ректор.

Також особливої уваги в контексті міжнародної співпраці, зазначив Ігор Цепенда, варта робота кафедри образотворчого мистецтва, яка підготувала цікаву експозицію робіт митців Університету. Як тільки закінчиться пандемія, ця експозиція стане доступною широкому загалові людей, що відвідують українське консульство у м. Кракові.

Ще одне питання щодо міжнародної співпраці порушила під час засідання ректорату завідувачка відділу міжнародних зв’язків Університету Мар’яна Сигидин. Мова йшла про діяльність відділу міжнародних зв’язків у контексті організації міжнародної студентської мобільності. Йдеться про організацію міжнародних обмінів студентів та викладачів в період пандемії. Партнери Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника зацікавлені у приїзді наших викладачів та студентів на навчання та стажування за кордоном. Деякі навчальні заклади призупинили програми обміну через пандемію. Продовжують приймати за програмами обміну студентів Лодзький та Познанський університети. До обмінів запрошуються студенти усіх спеціальностей без обмежень, якщо вони виконають певні вимоги. В першу чергу – це знання мови. Навчання, а подекуди і проживання в країні, що приймає, є безкоштовними. Студенти можуть навіть обирати собі інші спеціальності.

«Ми можемо безкоштовно потрапити навіть туди, куди багато хто не може потрапити за гроші. Тому просив би звернути на це особливу увагу керівників кафедр і викладачів. Не варто чекати лише ініціативи студентів, але й привертати їхню увагу», – наголосив ректор.

Під час ректорату також було обговорено низку нагальних питань порядку денного.