Єднання заради незалежності: правовий вимір

    22 січня в Україні відзначають День Соборності і Свободи. Це свято відзначають щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 р. Урочистий Акт злуки Західно-Української Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу проголосила Директорія УНР 22 січня 1919 р. на Софіївській площі в м. Києві. «Віднині зливаються в одне ціле віками розділені частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна – в одну велику Україну …».

    21 січня 2021 р. у читальному залі міської центральної бібліотеки (вул. Пилипа Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках засідання правового клубу «Діалог» (керівник клубу Майя Шегда) для on line користувачів та шанувальників історії був презентований відеоматеріал «Єднання заради незалежності: правовий вимір», присвячений Дню соборності України. На обговорення даної теми були запрошені член Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Олег Єгрешій та аспірантка кафедри історії України і методики викладання історії Ганна Паска.

    22 січня 1919 р. у першу річницю проголошення Четвертого Універсалу в м. Києві на Софійській площі відбулися збори, на яких проголосили Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку із Західно-Українською Народною Республікою. Головною метою боротьби Української повстанської армії було створення Української самостійної соборної держави. Так утворилася Єдина Соборна Україна.

    В ідеї соборності закладена основа утворення та збереження української державності, національної самосвідомості, прагнення до створення єдиної, неподільної і самостійної держави.

   День соборності сьогодні це історія української держави, українського народу для процвітання незалежності, неподільності, непорушності України, це вшанування її творців та обов’язок зберегти пам’ять незліченних жертв протягом віків, принесених українським народом.

    У міжнародно-правовому і морально-політичному відношенні ідея соборності стала виразом права на самовизначення, на територіальну цілісність новоствореної держави, на легітимність конституційної демократичної держави, дало юридичне право представляти інтереси держави на міжнародній арені. Це важливий крок на шляху становлення українського конституціоналізму, української держави європейського зразка.

   Переглянути відеоматеріал «Єднання заради незалежності: правовий вимір», присвячений Дню соборності України, можна за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=5_Tg0o_6P9M&ab_channel=ABISTeam&fbclid=IwAR0ul0Z3icETDMaSoDLhgrdUd30VZlb_8O_Cj3jxjTDJE8w3avAbAGo-uR8

Приємного перегляду!