Челендж «Люби і знай свій рідний край!»

Челендж – це жанр інтернет-роликів, в яких блогер виконує завдання на відеокамеру і розміщує його в мережі, а потім пропонує повторити завдання своєму знайомому або необмеженому колу користувачів. Саме слово челендж зазвичай перекладається як «виклик» у контексті словосполучення «кинути виклик». Інші значення – «змагання» і / або «суперечка», а іноді – «складна перешкода» або «завдання, яке потребує виконання».

Челендж – це особливий жанр відео, в яких виконуються так звані вірусні завдання. Блогер виконує на камеру трюк (наприклад, виливає на себе відро холодної води) і пропонує комусь із його знайомих або всієї аудиторії свого відео повторити цей трюк. У челенджі учасник повинен виконувати завдання різного рівня складності. Зазвичай завдання формуються під впливом актуальних в даний час інтернет-трендів. Жанр цей носить в першу чергу «розважальний характер і повинен потішити глядача». Блогер використовує челенджі, щоб домогтися довіри аудиторії, створити позитивний імідж свого каналу і бренду. Челендж побудований на діалозі з глядачем: блогер часто навіть знайомить аудиторію з учасником, що бере виклик, іноді вони вимовляють текст з заздалегідь написаного сценарію, який представляє собою парцеляції (стилістичний прийом поділу синтаксичної структури речення між учасниками комунікації). До особливостей челенджу можна віднести: наявність візуалізації; наявність популярних медійних особистостей; цікава подача і зміст. В основі челенджу лежить дія, він має бути цікавим, динамічним, емоційним, а картинка – має інтригувати, змушувати задуматися над змістом.

Студенти другого курсу спеціальності 032 Історія та археологія ОР «Бакалавр» Іванна Красневич, Світлана Павуляк, Віталія Гаврилюк, Адріана Гаврилюк, Петро Ткачук, Ольга Щербій, Владислав Полівчук запропонували оригінальний челендж «Люби і знай свій рідний край!». Передаючи своєрідну естафету один одному молоді люди в умовах пандемії Covid-19 хотіли представити свої рідні малі батьківщини. Під час підготовки для представлення такого віртуального дійства були змонтовані 5–10-хвилинні відеоролики. Студенти-історики показали яскраві сторінки історії свого населеного пункту, дали характеристику історико-культурним та історико-архітектурним пам’яткам рідного села, містечка чи міста, продемонстрували туристично-рекреаційну привабливість цих локацій.

Відеоролики студентів Факультету історії, політології і міжнародних відносин можна переглянути у спеціально підготовленому відеохостингу YouTube-каналу під назвою «ПНУ краєзнавство ФІПМВ» за посиланням:

https://www.youtube.com/channel/UC22QqovSrXQxKkUYYWEWxKA

Відзначимо, що лише за перші три дні відеоролики студентів побачили 2 133 абонентів, зокрема про село Мирне Підгаєцького району Тернопільської обл., підготовлене Світланою Павуляк, переглянули 1069 глядачів, село Репуженці Городенківського району Івано-Франківської обл. – 685 глядачів, місто Стрий Іванни Красневич – 312 глядачів.

Сподіваємося на активніший перегляд цих відеороликів челенджу «Люби і знай свій рідний край!» не тільки студентами і викладачами Факультету історії, політології і міжнародних відносин, але й всім, кому не байдужі витоки та літопис малої батьківщини. Зрозуміло також і те, що ці відеоролики адресовані жителям краю, усім, для кого українська регіональна історія не є байдужою, а дає наснаги до суспільної праці у вивченні витоків першотворення малої батьківщини.

Адже найцінніше на цих відеосторінках-блогах – сконцентрований дух малої батьківщини, який творить дух нації – України. Він значно далі поверхні, він значно глибше, мало не на рівні самої енергетики часу. Відчути його, доторкнутися, перейнятися цим – завдання не з простих. І, зрештою, це вже залежить від власних зусиль кожного. Шляхи відкриті й кличуть нас пройти ними, і якщо ми хочемо зрозуміти світ і себе в ньому, ми повинні знати, як його розуміли до нас… Вважаємо, що кожен, хто перегляне ці відеоролики, відкриє для себе скарб душі нашого народу, освятиться його мораллю, енергією життя.

Також запрошуємо студентів і викладачів Факультету, усім кому не байдужа історія своїх рідних малих батьківщин держави Україна, подавати нові відеоролики на відеохостинг YouTube-каналу під назвою «ПНУ краєзнавство ФІПМВ» за посиланням:

https://www.youtube.com/channel/UC22QqovSrXQxKkUYYWEWxKA

Ми готові до співпраці!