Для тих, хто вірить у дива!

Щорічно 9 грудня світ відзначає день різдвяної листівки. Її історія почалась у Великобританії. Англійський винахідник та підприємець сер Генрі Коул, який зазвичай сам писав привітання своїм друзям та родичам, одного дня в 1843 р. вирішив щось змінити, щоб полегшити процес написання привітань. Тож, за його проханням Джон Калькотту Хорсі створив першу у світі різдвяну листівку. На ній поряд із заможною родиною, що мала вдосталь їжі та вина, були зображені бідаки, які отримували в різдвяний дарунок одяг та їжу.

Досить швидко ідея припала до душі багатьом людям і вони почали вітати своїх рідних та близьких різноманітними поштівками.

Зазвичай, всі листівки були пов’язані з історією Різдва – прикрашені релігійною та зимовою атрибутикою. Дещо пізніше, на території Європи та Сполучених Штатів Америки, почали набувати популярність картки з моментами світського життя та образами веселих і безтурботних дітей. У світі існує кілька неймовірних листівок. Одну таку листівку створили завдяки нанотехнологіям у 2010 р. в університеті м. Глазго (Шотландія). Це найменша листівка – розміром 200х290 мкм (трохи більша за волосину), на якій усього за 30 хвилин були зображені новорічна ялинка та привітання.

Саме у День різдвяної листівки у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника вирішили започаткувати конкурс на кращу поштівку в електронному вигляді. Для того, щоб взяти участь у конкурсі, перш за все необхідно було студентам підписатися на сторінку Університету у соціальній мережі Інстаграм https://instagram.com/pnu_vs_official

Серед інших умов були викладені наступні: листівка: Університету має принести радість та висловити почуття; вона має бути горизонтальною чи квадратною; мати розширення 1200 на 800 пікселів.

Надіслати її потрібно було на мейл secretariat@pnu.edu.ua з позначкою КОНКУРС ЛИСТІВКИ. У темі листа написати ім’я автора, факультет (інститут, коледж). Дедлайн – 23 грудня. 25 грудня будуть підведені підсумки та оголошено переможця!

Троє авторів кращих листівок отримають ексклюзивне різдвяне горнятко із зображенням талісману університету – Карпатською Риссю. Та не простою, а різдвяною!

Відрадно, що участь у конкурсі взяли й студенти групи ІА–21 та ІА–22 Валентина Михальчук, Владислав Полівчук, Ольга Щербій та Христина Яцишин (консультанти доценти кафедри історії України і методики викладання історії М.В. Сигидин і А.З. Королько). Пропонуємо для перегляду ошатно оформлені новорічно-різдвяні витвори наших студентів. І сподіваємося на їхню перемогу! А ще на призи-сюрпризи! Які? Усе стане відомо 25 грудня!

  • Валентина Михальчук