Співпраця з Національною поліцією і ДСНС Івано-Франківщини в рамках впровадження освітньо-професійної програми «Політологія. Національна безпека»

16 грудня 2020 р. в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника пройшло чергове, вже п’яте, засідання пресклубу студентського радіо міста. Відбулася зацікавлена розмова щодо освітніх проєктів Університету у вирішенні питань національної безпеки держави за участю науковців та керівників силових структур області.

У роботі пресклубу взяли участь: доктор політичних наук, завідувач кафедри політології В. Климончук, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології М. Москалюк, начальник Головного управління Національної поліції Івано-Франківщини В. Голубош, начальник управління ДСНС в Івано-Франківській області В. Чернецький, завідувач кафедри військової підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника А. Пономаренко.

На початку зустрічі всі її учасники зійшлися на тому, що важливою є впровадження на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин освітньо-професійної програми спеціальності «Політологія. Національна безпека». Цього навчального року на цю спеціальність вперше набрали 15 студентів.

«Дана спеціальність є перспективно важливою, тому що ми перебуваємо в стані війни з Росією – агресія на Сході України, анексія Криму. І сьогодні є величезна потреба у фахівцях даного напрямку, які могли б аналізувати ситуацію в країні. Сьогодні дуже важливо для нашої держави розуміння і прогнозування процесів, які відбуваються в країні як на міжнародному рівні, так і в середині» – зауважив завідувач кафедри політології Василь Климончук.

У свою чергу доцент цієї кафедри Михайло Москалюк відзначив, що для студентів спеціальності «Політологія. Національна безпека» підготували комбіновану програму навчання: «З одного боку є предмети, власне, політологічного циклу, а з іншого боку у навчальний план включено низку дисциплін з національної безпеки: «Теорія безпеки», «Система національної безпеки». Ми намагалися охопити всі сфери безпеки – політична безпека, військово-політична безпека, економічна безпека, інформаційна безпека і навіть екологічна безпека».

Прийнято рішення долучати студентів спеціальності «Політологія. Національна безпека» до праці в органах Національної поліції та ДСНС Івано-Франківської області.

«Ми готові включитися у підготовку студентів як теоретично, так і практично. Студенти зможуть на базі наших підрозділів детальніше вивчити всі аспекти роботи державної служби з надзвичайних ситуацій. А в майбутньому можна працевлаштовувати випускників цієї спеціальності» – підкреслив начальник управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький

Стейкголдером освітньо-професійної програми «Політологія. Національна безпека» виступає і Головне управління Національної поліції Івано-Франківщини. Зокрема, начальник поліції Івано-Франківської області Володимир Голубош відзначив:

«Впровадження освітніх програм у будь-якому університеті свідчить про його прогресивний рух вперед. Ніхто не посперечається, що в умовах нормального стану справ на перший план виступає публічний порядок і публічна безпека. В умовах ж надзвичайного стану першочерговою є Національна безпека держави. Впродовж останніх років у нас налагоджена співпраця з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, а з відкриттям цієї спеціальності вона лише поглиблюватиметься».

Наприкінці учасники пресклубу погодилися, що спільна робота задля професійного навчання та виховання молодого покоління важлива, тому для цього необхідно працювати і впроваджувати нові проєкти.