Вітаємо з ювілеєм Михайла Васильовича Сигидина!

17 листопада 2020 р. відзначає свій 60-річний ювілей доцент кафедри історії України і методики викладання історії, заступник декана факультету історії, політології і міжнародних відносин Михайло Васильович Сигидин.

Ювіляр народився 17 листопада 1960 р. в м. Єнакієве Донецької обл. У 1978 р. закінчив Ямницьку середню школу Тисменицького району Івано-Франківської обл. Після закінчення школи працював техніком у науково-дослідному секторі Івано-Франківського інституту нафти і газу. Впродовж 1980–1982 рр. проходив строкову військову службу. Нагороджений медаллю «За бойові заслуги».

Після демобілізації вступив на історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника, який закінчив з відзнакою в 1987 р. Працював учителем історії і суспільствознавства у Поберезькій середній школі Тисменицького району. З 1988 р. – старший лаборант кафедри історії СРСР і УРСР Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника. У 1988–1991 рр. навчався в аспірантурі з відривом від виробництва при кафедрі історії СРСР і УРСР Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького (нині Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова).

З 1991 р. працює в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на посадах асистента, старшого викладача, доцента кафедри історії України. З вересня 1999 р. – заступник декана історичного факультету, а після реорганізації його у 2005 р. в Інститут історії і політології – заступник директора Інституту. З 2016 р. – заступник декана факультету історії, політології і міжнародних відносин.

У 2012 р. Михайло Васильович очолив Науково-освітній центр українського козацтва імені полковника Семена Височана Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і Інституту історії України НАН України. З ініціативи Центру 2013 р. на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і Музею історії Коломиї була проведена Всеукраїнська наукова конференція, присвячена 400-річчю першого походу запорозьких козаків на Прикарпаття.

Сфера наукових інтересів Михайла Васильовича Сигидина охоплює проблеми історії українського козацтва, Української революції ХVII ст., ранньомодерної доби української історії. Він є автором і співавтором близько 90 наукових, науково-популярних і навчально-методичних публікацій, у тому числі 10 колективних монографій, низки історіографічних і джерелознавчих праць, а також краєзнавчих розробок. Науковий керівник низки оригінальних студентських кваліфікаційних робіт, активно публікується у співавторстві зі студентами. Студентські наукові роботи, виконані під його керівництвом, неодноразово були відзначені дипломами першого, другого і третього ступенів Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт МОН України.

Михайло Васильович Сигидин читає навчальні курси для студентів історичних спеціальностей: «Історія України ранньомодерної доби ХVII–ХVІII ст.», «Історія українського козацтва», «Історіографія історії України», «Тенденції розвитку української національно-державної ідеї» та ін.

Учасник багатьох міжнародних, всеукраїнських і регіональних наукових конференцій. З 2014 р. заступник голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2002), Грамотою Міністерства освіти і науки України як керівник переможця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт (2008), Грамотою Івано-Франківської обласної ради (2017). У 2015 р. удостоєний звання «Почесний краєзнавець України». Є лауреатом обласної премії імені Володимира Полєка у галузі краєзнавства за 2014 р.; лауреатом Премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України 2016 р.

Колектив кафедри історії України і методики викладання історії та студенти щиро зичать ювіляру Михайлу Васильовичу Сигидину подальших успіхів в науковій та громадській діяльності задля розвитку вітчизняної науки, освіти та рідного краю!