Студентки Факультету Оксана Дичкевич і Антоніна Заліська – переможниці конкурсного відбору Благодійного фонду «Повір у себе»!

Вже третій рік поспіль Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Благодійним фондом «Повір у себе» успішно реалізує проєкт з надання підтримки студентів із сільської місцевості. Така співпраця відбувається в рамках двостороннього Договору, який був підписаний у 2018 р.

21 жовтня 2020 р. відбулася онлайн-зустріч студентів-претендентів на перемогу із засновницею Фонду Іриною Іванчик, головою правління Фонду Світланою Мозговою та начальницею відділу корпоративного партнерства та комунікацій гропромхолдингу «Astarta-Kyiv» Лілею Марачканець. У ній також взяли участь т. в. ректора Університету Валентина Якубів, начальниця науково-дослідної частини університету Ірина Галущак, адміністратори проєкту з боку університету Богдана Левицька та Тарас Паска.

За період співпраці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Благодійного Фонду «Повір у себе» підтримку отримали близько пів сотні студентів з сільської місцевості. Всі проєкти були дуже цікавими та корисними для України, а головне, те що наша молодь є вмотивованою та прагне змін та підкорень нових вершин.

Цього року отримали стипендію дві студентки і нашого Факультету історії, політології і міжнародних відносиш – Дичкевич (Дзудзило) Оксана Володимирівна та Заліська Антоніна Іванівна.

Дичкевич (Дзудзило) Оксана Володимирівна народилася і виросла у невеличкому селі Спас Рожнятівського району Івано-Франківської області. Є студенткою першого курсу ОР «Магістр» ДВНЗ «Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника», навчається на факультеті історії, політології і міжнародних відносин (денна форма навчання) та Навчально-науковому інституті мистецтв (заочна форма навчання), здобуваючи вищу освіту відповідно за спеціальностями «Середня освіта (Історія) і «Музичне мистецтво (Хорове диригування)». Брала участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «педагогіка» (м. Глухів, 14–17 травня 2019 р.). Завдання олімпіади полягало у виявленні обдарованих студентів, сприянні розвитку творчого мислення, активізації наукового пошуку у вирішенні проблем в царині педагогічної діяльності, передбачалося встановлення здатності до глибокого осмислення і творчого застосування надбань сучасної педагогіки. За здобуте п’яте місце отримала грамоти у двох номінаціях: «За змістовність і філософське осмислення проблеми» і «Послідовник кіномайстерності О. Довженка». Дичкевич (Дзудзило) Оксана є авторкою методичних розробок, адаптованих для використання вчителями і керівниками гуртків у викладанні на уроках з історії і суспільствознавчих предметів та позакласній гуртковій роботі в закладах загальної середньої освіти і закладах позашкільної освіти у сільських місцевостях краю – «Школа майбутнього – вже сьогодні» та «Педагогіка сучасності» (зберігається в електронному репозитарії Наукової бібліотеки ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»).

На даний час студентка працює над написанням книжки про свого рідне село та у майбутньому має на меті зняти відеофільм «Віддай голос вітру», в якому буде висвітлена яскраві маловідомі сторінки етнокультурного, політичного та економічного життя мешканців Бойківського краю.

Оксана Дичкевич (Дзудзило) стверджує: «…сьогодні не вистачає живої історії, тобто діти не мають можливості відчути дух епохи, яку вони вивчають – це доторкнутися до пам’ятних речей, спілкуватися з очевидцями історичних подій, а також вивчати історію рідного краю… вчитель історії і суспільствознавчих предметів, керівник позакласної гурткової роботи повинен привертати увагу дітей до вивчення рідного села, містечка, міста, адже з любові до вивчення літопису Малої Батьківщини починається любов і до України…». Тому для реалізації компетентностей Нової української школи студентка пропонує проєкт під назвою «Школа майбутнього – вже сьогодні» («Жива історія»), цільовою авдиторією якого є школярі об’єднаних територіальних громад закладів загальної середньої освіти та закладів позашкільної освіти Івано-Франківської області. Складовими проєкту є: 1) проведення учнівських екскурсій та археологічних досліджень на території свого поселення; 2) спілкування з очевидцями історичних подій. Результатом цього є створення сайту архіву-музею школи та участь вихованців у різних рухах, акціях та конкурсах, де учні зможуть реалізувати себе як дослідники, викладаючи свої матеріали наукових пошуків та достовірні інтерв’ю, описуючи певні історичні об’єкти. Така діяльність залишатиме майбутнім поколінням базу для подальших наукових розвідок.

Заліська Антоніна Іванівна є студенткою І курсу спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ОР «Магістр» Факультету історії, політології і міжнародних відносин ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника». Проживає в дуже цікавому та наповненому історією селі Росільна Богородчанського району Івано-Франківської області. Студентка бере участь у різних конференціях пов’язаних із Європейським Союзом, НАТО, боротьбою з Російською Федерацією, євроінтеграцію України та вироблення її власного політичного іміджу. У березні 2018 р. брала участь у конференції під назвою «The European Union and the United States: methods of cooperation in the new geopolitical reality», у травні 2018 р. була учасницею конференції «Foreign policy of Putin’s Russia as the challenge for a civilized world», у листопаді 2018 р. – «NATO: Looking for answers to current challenges and threats» та «Cross-border heritage as a basis of Polish-Belarusian-Ukrainian cooperation». У березні 2019 р. – доповідач на Форумі Української Галицької Партії «Мораль і політика» у м. Яремче (Україна) під назвою «Мораль і політика», а влітку 2019 р. стала стипендіатом Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень та була волонтером на ХХVIII Економічному Форумі і ІІІ Фестивалі Бігу у м. Криниця-Здруй (Польща) у вересні того ж року.

Заліська Антоніна прагне організувати спортивний майданчик для молоді, оскільки за її словами: «… зараз в епоху інтернету саме не діти не випускають з рук телефони, а навпаки – гаджети не випускають їх…». Іншою проблемою, яку прагне вирішити студентка – реставрація старенької дерев’яної церкви у її селі.

Отже, Оксана Дичкевич (Дзудзило) і Антоніна Заліська є серед когорти 15 найкращих студентів Університету, які стали стипендіатами Фонду та впродовж 2020–2021 навч. року отримуватимуть щомісячно стипендію у розмірі 2000 грн.

Професорсько-викладацький склад Факультету історії, політології і міжнародних відносин вдячний засновникам Благодійного фонду «Повір у себе» Ірині та Віктору Іванчикам за співпрацю та підтримку обдарованої студентської молоді. Радіємо, що на нашому Факультеті є студентки, які прагнуть реалізувати свої ідеї та мрії у життя, і зичимо Оксані Дичкевич (Дзудзило) та Антоніні Заліській нових творчих злетів на освітній та науковій ниві.

  • Оксана Дичкевич