Презентація нових історичних видань львівськими науковцями Ярославом Грицаком та Олегом Павлишиним

У вівторок, 5 листопада 2019 р., до Університету завітали гості: український науковець, історик і публіцист, доктор історичних наук, професор Українського католицького університету, директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослав Грицак та кандидат історичних наук, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Львівського національного університету імені Івана Франка Олег Павлишин. Шановані вчені презентували низку видань Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка та представили можливі подальші напрями наукової співпраці Львівського національного університету імені Івана Франка та Українського католицького університету.

У вступному слові ректор нашого Університету проф. Ігор Цепенда наголосив, що в рамках такої співпраці із цими навчальними закладами м. Львова реалізовані кілька цікавих проектів, з яких найбільш яскравими є вихід у світ унікальних видань – «Галицького Євангелія» та енциклопедії з історії Західно-Української Народної Республіки. Ігор Євгенович зауважив, що в рамках відзначення 101-ї річниці проголошення ЗУНР важливим є подальше глибоке дослідження державотворчих процесів на західноукраїнських землях періоду української національної революції 1917–1923 рр. А видання Фана Рубена «Історія Єврейської національної автономії в період Західно-Української Республіки», яке презентується львівськими вченими, є важливим чинником у вивченні міжетнічних відносин між двома народами – українським та єврейським: «Треба усвідомити, настільки були глибокі зв’язки українців з євреями періоду ЗУНР».

Після цього взяв слово модератор заходу Ярослав Грицак. Львівський вчений наголосив в адрес аудиторії, де більшість були присутніми студенти-історики, що важливим завданням для всіх викладачів, наставників – якісно підготувати молодих людей – майбутніх фахових істориків. Розглядаючи питання українсько-єврейських студій, дослідник відзначив, що в Україні діють дві наукові програми – при Українській Києво-Могилянській Академії у м. Києві та Українському католицькому університеті у м. Львові. Подібні програми міжнародної співпраці відбуваються в рамках грантової роботи і наукового діалогу з вченими Єврейського інститут в м. Єрусалимі (Ізраїль) та Ягеллонського університету в м. Кракові (Республіка Польща). Ярослав Грицак зауважив, що під час реалізації цікавих наукових проектів важливо мати належну фінансово-матеріальну підтримку. Власне, як це робить громадянин Канади українського походження, підприємець, меценат Джеймс Темертей, який вкладає багато коштів на наукові дослідження Українського католицького університету.

Ярослав Грицак надав слово львівському науковцю Олегу Павлишину, який презентував книгу спогадів єврейського підприємця, громадсько-політичного діяча, письменника та історика, нашого земляка, уродженця с. Старуня Богородчанського повіту Рубена Фана «Історія Єврейської національної автономії в період Західно-Української Республіки», присвячена становищу євреїв Східної Галичини в добу Західно-Української Народної Республіки (1918–1919 рр.). На підставі власних спостережень та документів, єврейський діяч висвітлив заходи єврейського політичного та громадського активу краю задля досягнення національної автономії в умовах українського державотворення. Книга з’ясовує малознаний аспект міжнародного контексту української революції у зв’язку з перспективами локального розв’язання питання. Олег Павлишин окреслив цікаві факти з життя і діяльності єврейського громадсько-політичного діяча, представив його місця життя і перебування у столиці ЗУНР – м. Станиславові. До речі, Рубен Фан довгий час проживав на теперішній вул. Чорновола, 57 нашого обласного центру.

У заключній частині цікавої зустрічі зі студентами і викладачами Факультету історії, політології і міжнародних відносин Ярослав Грицак презентував близько двадцяти оригінальних видань, опублікованих Інститутом історичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка та Українським католицьким університетом. Більшість з них – подаровані Науковій бібліотеці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та структурним підрозділам Факультету історії, політології і міжнародних відносин, а також Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка.

Студенти, аспіранти і професорсько-викладацький склад Факультету історії, політології і міжнародних відносин щиро вдячні такій зустрічі із шанованими вченими з м. Львова. Сподіваємося, що цей захід спонукатиме до пошуку молодими людьми нових маловідомих матеріалів з історії України та вивчення міжетнічних відносин, написання цікавих історичних досліджень.