Англомовна міжнародна конференція для молодих науковців «Energy Factor in Contemporary International Relations»

30 травня 2019 р. кафедра міжнародних відносин, Науковий інформаційно-аналітичний центр НАТО, студентський профком Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провели англомовну міжнародну конференцію для молодих науковців «Energy Factor in Contemporary International Relations». Співорганізаторами заходу виступили Вроцлавський університет (Республіка Польща) та Університет Матея Бела (Словацька Республіка).

В ході виступу доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Львівського національного університету імені Івана Франка Наталія Шаленна зосередила свою увагу на турецько-російському співробітництві в енергетичній сфері. Доповідачка наголосила, що воно концентрується навколо питань будівництва та введення в експлуатацію газопроводу «Турецький потік», а також будівництво атомної електростанції в Аккую (Туреччина). Наталія Шаленна наголосила, що реалізація проекту «Турецький потік» становить неабиякий виклик не лише для енергетичної безпеки та економічних інтересів України, а й для національної безпеки нашої держави в цілому, адже позбавивши Україну статусу основного транзитера енергоносіїв до Європи, Росія зможе потенційно відкрити шлях для подальшого просування своїх військ на територію української держави.

Працівник Інституту міжнародних відноси Вроцлавського університету Марцін Кочан виступив із доповіддю про важливість кам’яного вугілля для енергетичного сектору Республіки Польща. Він зокрема, звернув увагу на суттєве зростання цін на електроенергію в Польщі у 2018 та 2019 роках. Це пов’язане із зростанням оплат за емісію СО2. Власне відповідна ситуація є результатом того, що саме кам’яне вугілля відграє ключову роль в польському енергетичному секторі. Доктор Кочан також охарактеризував ключові засади польської енергетичної політики до 2040 р.

Аспірант кафедри фізики і хімії твердого тіла Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Жанна Запухляк головну увагу в ході свого виступу сконцентрувала на аналізі питань, пов’язаних із відновлювальними джерелами енергії. Вона наголосила на тому, що ринок відновлюваної енергетики в Україні є економічно привабливим і перспективним завдяки кліматичному розташуванню. На думку доповідачки, у зв’язку з цим науковцям варто звернути увагу на перетворення сонячної енергії з використанням тонкоплівкових напівпровідникових технологій для створення гнучких сонячних елементів, що дозволить Україні бути енергетично незалежною від політичних впливів з боку сусідніх держав.

У продовження попередньої доповіді студент ІІІ курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» Олексій Чернецький наголосив, що беручи до уваги різноманітні фактори, кожна держава повинна розробити свій власний план по встановленню нових енергетичних систем таких як: сонячна, вітряна, або гідроенергетична. Також Олексій Чернецький запропонував присутнім своє бачення плану розвитку відновлюваної енергетики України до 2050 р.

Активну участь у обговоренні доповідей взяли Орест Бойчук, Надія Гергало-Домбек, Ігор Гурак, Максим Корчинський, Христина Магас, Віра Шатурма та інші.