Відкриті лекції чеського професора з проблем етнокультури Карпатського регіону

21–22 лютого 2019 р. у рамках проекту «Collegium Carpaticum» професорсько-викладацький склад, студенти, магістранти та аспіранти факультету історії, політології і міжнародних відносин мали змогу відвідати серію відкритих лекцій професора Вітезслава Вілімека з Остравського університету (Чеська Республіка), який спеціалізується на вивченні етнокультури Карпатського регіону.

У четвер 21 лютого професор В. Вілімек прочитав дві лекції. Перша з них присвячена невербальним засобам комунікації, у якій вчений презентував власну розроблену структура невербальних засобів спілкування та їх пояснення. Друга лекція була представленням підсумків дослідження професором та його командою про особливості мовних фразеологізмів у слов’янській культурі сучасності. Одним із таких фразеологізмів послужило слово «собака», яке було досліджено згідно відповідних розроблених методичних рекомендацій командою вченого та представлення книги про цей образ собаки у мові слов’янських народів.

У рамках візиту професор провів практичний семінар «Етнолінгвістика: цілі, метод, розвиток» для магістрів спеціальності «Етнологія» та аспірантів, на якому всі присутні мали змогу ознайомитись із сучасними методами дослідження у галузі етнології та лінгвістики.

22 лютого професор В. Вілімек прочитав лекцію «Народні назви лікарських трав і їх народна етимологія», у якій на основі власних досліджень представив етимологію різноманітних рослин та їх лікувальні властивості.

Лекції та практичне заняття викликали інтерес та жваві обговорення у присутніх.