Урочиста Академія з нагоди 100-річчя проголошення Злуки УНР і ЗУНР

Тематичний освітній захід «Акт Злуки УНР і ЗУНР – втілення ідеї соборності й національної консолідації України: досвід та уроки. До 100-річчя Акту Злуки» відбувся 22 січня 2019 року в залі засідань Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В Урочистій Академії взяли участь ректор нашого університету проф. Ігор Цепенда, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин проф. Микола Кугутяк, завідувач кафедри політичних інститутів і процесів проф. Василь Марчук, декан факультету туризму проф. Володимир Великочий. На урочистому заході були присутні українські науковці-історики та студенти.

Вітальне слово учасникам конференції від імені ректора Київського національного університету Леоніда Губерського виголосив проректор з наукової роботи Віктор Мартинюк. Також до учасників звернувся Валерій Смолій, директор Інституту історії України НАН України, який привітав присутніх із Днем Соборності України й наголосив на визначальності цього дня для новітньої української історії. Олег Рафальський, директор Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, та Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Ректор нашого університету, згадуючи про історичні події 100-річної давнини, зауважив, що саме ці події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

Із доповіддю «Разом з власної волі з 1919 року: соборність у політиці національної пам’яті» виступив Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті. Пан Вятрович звернув увагу на те, що «соборність – це добровільний вибір, що не може бути накинутий силою, тож таким чином українство висловило своє прагнення до єдності».

Неабияке зацікавлення викликали доповіді Ігоря Соляра, директора Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України; Ярослава Калакури, заслуженого професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Кугутяк на Урочистій Академії презентував перший том енциклопедії «Західно-Українська Народна Республіка 1918–1923. Енциклопедія : До 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки» (Івано-Франківськ, 2018).

Учасники заходу погодилися, що в такий складний для України, як зараз, період, кожен має бути свідомий того, що сила народу – у єдності й згуртованості. А сторічний ювілей підписання Акту злуки є втіленням віковічної ідеї українського народу про сильну неподільну Державу.