Вшанування пам’яті академіка Володимира Грабовецького

4 грудня в університеті відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Другі Грабовецькі історичні читання» з нагоди 90-річчя академіка Володимира Грабовецького. Її організаторами виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, кафедра історії України і методики викладання історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша, Івано-Франківський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Участь у проведенні заходу взяли ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, доктор історичних наук, професор, перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України Руслана Маньковська, заступник декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин, доцент Михайло Сигидин, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, голова Івано-Франківської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Василь Тимків, викладачі та студенти університету, науковці з різних міст України, колеги та друзі академіка Володимира Грабовецького.

«Це добра традиція, яка є в стінах нашого університету коли учні шанують своїх Вчителів. Історична школа урбаністики історичного краєзнавства, яка сформована професором Грабовецьким – це унікальна школа. Вона була взірцем не тільки , а й для багатьох регіонів України. Професор Грабовецький один із небагатьох українських істориків, які творили в період тоталітаризму, розумів, що потрібно формувати фундамент і треба йти до джерел. В першу чергу, пізнаючи ті місця, де ми народилися. І сформована ним ідея дослідження міста, містечка, селища розпочала дуже цікаву традицію, зокрема, з точки зору досліджень історії України», – зазначив ректор Ігор Цепенда під час відкриття конференції.

Доктор історичних наук, професор, перший заступник голови Національної спілки краєзнавців України Руслана Маньковська наголосила, що ім’я Володимира Грабовецького займає гідне місце у когорті визначних і талановитих вчених і краєзнавців України. Науковець зачитала привітання голови Національної спілки краєзнавців України, доктора історичних наук, професора Олександра Реєнта учасникам конференції: «Від імені Національної спілки краєзнавців України щиро вітаю організаторів, учасників і гостей Всеукраїнської наукової конференції «Другі Грабовецькі історичні читання», яка присвячується 90-річчю від дня народження відомого українського науковця, історика-краєзнавця, громадського діяча Володимира Васильовича Грабовецького (1998–2015 рр.). У цей непростий для нашої держави час важливо не забувати тих людей, все життя яких було наповнене діяльністю, спрямованого на виявлення, збереження та розвиток духовних і культурних скарбів українського народу, вивчення тих сторінок нашої історії, які вкотре підтверджують самодостатність та життєствердність української нації. Краєзнавча спільнота підтримує ініціативи щодо проведення подібних наукових заходів і сподіваюся, що ще не один раз науковці і громадськість Прикарпаття та інших регіонів України зберуться для вшанування пам’яті академіка Володимира Грабовецького, узагальнення джерелознавчих та історіографічних здобутків його історико-краєзнавчої, музейної роботи. Щиро бажаю учасникам конференції натхнення, продуктивної роботи, плідного спілкування та вагомих результатів».

Заступник декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин Михайло Сигидин своєю чергою підкреслив неоціненний вклад професора Володимира Грабовецького у розвиток історії, адже на рахунку вченого понад тисячі публікацій, близько півсотні монографій. «Академік Володимир Грабовецький досліджував теми, які не кожному під силу. Найголовніша – це історія козаччини, історія опришківського руху, це загальноукраїнська проблематика», – наголосив Михайло Сигидин.

Голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор філософії, кандидат педагогічних наук Михайло Косило наголосив про важливість проведення такого наукового форуму, адже Володимир Грабовецький був на підвалинах створення обласної краєзнавчої організації і був її довголітнім почесним головою, постійно підтримував краєзнавчий рух в Івано-Франківській області, опікувався працею молодих краєзнавців.

Голова Івано-Франківської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, кандидат державного управління Василь Тимків вказав на важливості праці Володимира Грабовецького в організації пам’яткоохороннної роботи на Прикарпатті.

Нині працю вченого продовжують його учні. «Володимир Васильович Грабовецький був дуже доброзичливою людиною. Щедро ділився своїми виданнями, ідеями, здобутками і за це ми були йому вдячні», – сказав доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський.

  • Другі Грабовецькі історичні читання

У рамках програми конференції відбулося пленарне засідання та робота секцій, у ході яких виступило близько 30 учасників. Під час проведення заходу всі учасники мали нагоду переглянути виставку праць професора Володимира Грабовецького.

На пленарному засіданні були виголошені доповіді про громадську і наукову діяльність, творчий шлях патріарха історичної науки Прикарпаття Володимира Грабовецького. У своєму виступі заступник декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Михайло Сигидин висвітлив проблеми ранньомодерної історії України у творчій спадщині академіка Володимира Грабовецького.

Надзвичайно цікавою була доповідь гостя із м. Луцька, учня Володимира Грабовецького, кандидата історичних наук, доцента кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Володимира Пришляка. Волинський дослідник проаналізував науковий доробок прикарпатського вченого у дослідження однієї із яскравих сторінок гайдамацького руху в Україні – Коліївщни 1768 р.

Виступ доктора історичних наук, професора, завідувача кафедри історії України і методики викладання історії Ігоря Райківського був присвячений характеристиці матеріалів особового походження з приватної колекції Володимира Грабовецького. Ігор Райківський наголосив, що ще за свого життя Володимир Грабовецький дбайливо ставився до збереження свого домашнього архіву і періодично останні двадцять років свого життя рукописи і опубліковані власні праці передав в архівні і бібліотечні установи Прикарпаття і України. Архівні рукописні матеріали вченого знаходяться у відділі рукописів Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника, Державному архіві Івано-Франківської області та в музеї кафедри історії України і методики викладання історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Це дає змогу ґрунтовно вивчати життєвий шлях і творчу спадщину Володимира Грабовецького.

Виступ кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України і методики викладання історії Андрія Королька був своєрідним продовженням доповіді Ігоря Райківського і був присвячений аналізу листування Володимира Грабовецького з відомими вітчизняними і діаспорними українськими істориками радянської доби. Науковець наголосив, що в «лещатах радянської цензури» друку наукових праць українськими радянськими істориками 1950–1980-х рр. листування між ними було чи не єдиним джерелом висловлювання творчих і вільнодумних міркувань і суджень. Бо, як відомо, якщо царська цензура вчила «як НЕ писати», то радянська цензура модифікувала цю концепцію у більш категоричну формулу «ЯК писати».

У ході конференції відбулися три секційні засідання: «Володимир Грабовецький як науковець і громадський діяч»; «Культурно-освітнє товариство «Просвіта» в суспільному житті України (До 150-річчя від часу заснування)»; «Краєзнавство і музейна справа в Україні: історія і сучасний стан».

За результатами роботи конференції планується вихід збірника матеріалів наукового форуму.