Круглий стіл «100-річчя проголошення незалежності Української держави на території Австро-Угорщини: передумови, перебіг, історичне значення»

18 жовтня 2018 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему «100-річчя проголошення незалежності Української держави на території Австро-Угорщини: передумови, перебіг, історичне значення», в якому взяли участь викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин.
Захід до 100-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки спільно організували Івано-Франківський обласний осередок НТШ, видавництво «Лілея-НВ», обласна книгозбірня та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.
Відкрила роботу круглого столу директор бібліотеки Людмила Бабій, яка відзначила вагомість та значущість цієї події в історії нашого народу, представила присутнім виставку книг з фондів книгозбірні «ЗУНР: становлення нашої державності» та бібліографічний покажчик, підготовлений працівниками бібліотеки «ЗУНР: історія, постаті, чин».
З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.
Модератор заходу – дійсний член НТШ, доктор політичних наук, професор кафедри політології Факультету історії, політології і міжнародних відносин Іван Монолатій представив запрошених істориків-дискутантів, які говорили про передумови, історичне значення, причини поразки Західно-Української Народної Республіки, яка стала закономірним результатом розвитку національно-визвольного руху в Західній Україні. Існування ЗУНР засвідчило незнищенність українства, його боротьбу за свободу і незалежність.
Так, зокрема, доктор історичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права Навчально-наукового Юридичного інституту Сергій Адамович розповів про наддніпрянську політичну еміграцію в Галичині напередодні і під час Першої світової війни; доктор політичних наук, професор Тернопільського національного економічного університету Микола Лазарович – про роль і місце Легіону УСС в історії Визвольних змагань українського народу в 1914-1918 рр.; кандидат історичних наук, доцент Василь Педич Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – про рецепцію Галичини і галицьких українців в політичних поглядах М. Грушевського, політикуму УНР і Гетьманату П. Скоропадського; доктор політичних наук, професор кафедри політичних інститутів і процесів Факультету історії, політології і міжнародних відносин Сергій Дерев’янко говорив про політико-юридичні основи створення і діяльності в 1918 р. Української Національної Ради у м. Львові, 18–19 жовтня 1918 р. Конституанту, підготовку до Листопадового Зриву 1 листопада 1918 р.; кандидат історичних наук, доцент кафедри історії слов’ян Факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Вітенко – про реакцію поляків Галичини на державотворчі зусилля галицьких українців під час Першої світової війни і проголошення ЗУНР; доктор історичних наук, професор, декан Факультету туризму Володимир Великочий – про проблеми термінології і хронології ЗУНР, Української революції 1914–1923 рр., участь УСС в Листопадовому Чині і місце Дмитра Вітовського в повстанні 31 жовтня – 1 листопада 1918 р.
Професор Іван Монолатій підсумував дискусії істориків та запропонував перетворити подібні зустрічі на своєрідний дослідницький майданчик з історії українського державотворення.
Під час круглого столу директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко презентував перші п’ять книг серії спогадів «Звитяжці», що присвячені 100-річчю проголошення ЗУНР і упорядником яких виступив професор І. Монолатій. Перша книга серії – спогади Костя Левицького «Великий зрив», друга – спогади генерал-поручника Михайла Омеляновича-Павленка «Українська-польська війна. 1918–1919», третя – авторства генерала Мирона Тарнавського «Спогади», автор четвертої «Свято українського моря: 29 квітня 1918 року» – Святослав Шрамченко, а п’ята книга – «Причинки до історії української революції» Євгена Коновальця.
Голова Івано-Франківського осередку НТШ, доктор технічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Василь Мойсишин розповів присутнім про діяльність видавництва «Лілея-НВ», в якому на світ з’являється чимало цікавих та потрібних українському суспільству книг, що знайомлять краян з історією України, видатними постатями сучасності.
Завершилася робота круглого столу хвилиною мовчання на вшанування пам’яті творців Листопадового чину.