Міжнародна зустріч науковців факультету у рамках проекту «Хорватські воїни – Україна»

З ініціативи хорватських ветеранів спецпідрозділів хорватської поліції територією Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької та Львівської областей з 18 по 22 червня 2018 р. проходить в рамках проекту «Хорватські воїни – Україна» подорож ветеранів спецпідрозділів хорватської поліції з Хорватії до України.
Метою подорожі є вшанувати хорватських воїнів, котрі загинули під час Першої світової війни на території України.
В Івано-Франківській обласній державній адміністрації 19 червня 2018 р. у рамках проекту відбулась зустріч заступника голови Богдана Кобилянського із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватія в Україні Томіславом Відошевічем.
На зустрічі були присутні і викладачі Факультету історії, політології і міжнародних відносин: доктор історичних наук, професор, декан Факультету Микола Кугутяк; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політичних інститутів та процесів Василь Марчук; доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Олег Жерноклеєв; доктор історичних наук, професор кафедри етнології і археології Петро Сіреджук; викладач кафедри етнології і археології Ігор Кочкін. Також були присутніми ветерани спецпідрозділів хорватської та української поліції, науковці з Загребського університету.
Богдан Кобилянський привітав учасників подорожі на івано-франківській землі, висловив думку, що ця акція стане ще одним кроком у поглибленню дружби та співпраці між українським та хорватським народами, розповів про боротьбу українського народу на Сході України з окупантами. Своєю чергою Посол Республіки Хорватія подякував за організацію зустрічі та сказав, що акція переслідує дві мети – ніколи не забувати тих, хто постраждав у війнах та підтримати мир на землі. Голова спілки ветеранів спецпідрозділів хорватської поліції сказав, що хорвати дуже добре розуміють українців у нинішній ситуації, адже вони також пережили в 1990-ті роки таку війну, і по сьогодні дві тисячі родин ще шукають своїх близьких.
У своєму виступі Микола Кугутяк звернув увагу на важливості дослідження військових конфліктів, звернув на історичний досвід вивчення даної проблеми. Разом з тим, було піднято питання спільного вивчення археологічних старожитностей Українських Карпат. Зауважимо, що цього року у м. Загребі вийшла у світ хорватською мовою монографія Миколи Кугутяка «Кам’яні святилища Українських Карпат».
Науковці Загребського університету підтвердили високий рівень наукових досліджень викладачів нашого університету. Ними було презентовано книгу «Прикарпатська Галичина» про хорватських воїнів, які загинули на території України. Було подаровано наукову літературу для нашого Факультету, серед яких монографія Миколи Кугутяка «Кам’яні святилища Українських Карпат» та збірник «Прикарпатська Галичина».
20 червня учасники заходів відвідали с. Глибівку Богородчанського району, де на місцевому цвинтарі поховані вояки Першої світової війни.

  • Українсько-хорватські зустрічі 1