Презентація тритомного наукового видання «Великий Скит у Карпатах»

22 вересня 2017 р. в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація тритомного науково-дослідного видання «Великий Скит у Карпатах». Організаторами заходу виступили факультет історії, політології і міжнародних відносин та Інститут історії, етнології і археології Карпат. Учасниками заходу були ректор університету, професор Ігор Цепенда, Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП, Великого Хресто-Воздвиженського Манявського чоловічого монастиря Іоасаф, намісник-ігумен Великого Хресто-Воздвиженського Манявського Скиту Феогност, начальник Управління зовнішньоекономічних зв’язків, туризму та євроінтеграції Івано-Франківської ОДА Олександр Зрайко, завідувач сектору охорони культурної спадщини Управління культури, національностей та релігій ОДА Андрій Давидюк, керівник науково-дослідного проекту «Великий Скит у Карпатах», декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, професор Микола Кугутяк, видавець Петро Мелень, члени редакційної колегії, викладачі та студенти, духовенство Івано-Франківської Єпархії УПЦ КП, отці-монахи Великого Скиту.
Науково-дослідне видання «Великий Скит у Карпатах» розкриває суть скитського духовного і культурно-історичного феномена, його значення в церковних відносинах і духовному житті України в контексті подій XVII–XVIII ст., кінця XX – початку XXI ст. Це видання є унікальним явищем сучасної української історіографії.
«Впродовж короткого часу вдалося зробити фундаментальне видання. Сама його структура говорить про те, що це наступний крок для подальших досліджень», – зазначив у своєму вступному слові ректор університету Ігор Цепенда. Він подякував керівнику наукового проекту «Великий Скит у Карпатах», професору Миколі Кугутяку та творчому колективу за їх неоціненну працю, грунтовні дослідження, і підкреслив, що саме завдяки їм кожен охочий сьогодні має можливість доторкнутися до унікальної спадщини. Ректор університету Ігор Цепенда також висловив вдячність Митрополиту Іоасафу, голові ОДА Олегу Гончаруку та обласної ради Олександру Сичу, видавцю Петру Меленю і усім, хто долучився до виходу видання у світ.
Зі вступним словом перед учасниками презентації виступив Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП, настоятель Великого Хресто-Воздвиженського Манявського чоловічого монастиря Іоасаф, який зазначив, що науковцями Прикарпатського національного університету була проведена надзвичайно клопітка робота, вони відвідали не одну країну і побували не в одному архіві, щоб грунтовно вивчити документи, що мають тисячолітню історію.
«Завершення тритомного видання про Великий Скит у Карпатах є значною подією сьогодення. Завдяки плідній співпраці Церкви і науковців університету світ довідався про правдиву історію розвитку православ’я на Галичині, про наше східне православне коріння, яке сягає в глибину віків. Великий Скит підтримував взаємовідносини із усім європейським світом, мав великий духовний авторитет, йому підпорядковувались 556 монастирів, що свідчить про його духовний і моральний авторитет», – сказав Митрополит Іоасаф.
Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф подякував керівнику науково-дослідного проекту «Великий Скит у Карпатах», професору Миколі Кугутяку та творчому колективу за їх працю на благо відродження історії нашого краю, Манявського Скиту, історії Церкви та вручив нагоди. З благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета високу церковну нагороду – Орден Хреста Спасителя – отримав професор Микола Кугутяк. За особистий вагомий внесок у підготовку видання Медаллю святих преподобних Іова і Феодосія Манявських були нагороджені, зокрема, Ірина Солонець, Микола Лесюк, Ярослав Мельник та Петро Мелень.

«Над тритомником впродовж 7-ми років працював великий колектив науковців. У ході підготовки до видання проводилися археологічні розкопки, виявили унікальні рукописні пам’ятки. Ми відвідали архіви України, Греції, Австрії, Польщі, Румунії. Загалом знайшли 350 документів і матеріалів, які дали змогу по-новому побачити Скит, його історію», – розповів керівник наукового проекту, професор Микола Кугутяк.
Перший том «Патерик Скитський. Синодик» містить унікальні українські рукописні пам’ятки, написані скитськими монахами в XVII–XVIII ст., які увійшли до Патерика Скитського – «Житіє Іова» ієромонаха Ігнатія, «Завіт Духовний» і «Регула» першого ігумена обителі Феодосія, а також великоскитський Синодик. Їх уперше перекладено з церковнослов’янської сучасною українською мовою.
До другого тому «Великий Скит у документах і матеріалах XVII–XXI ст.» включено 274 документи, більшість з яких виявлено в останні роки у вітчизняних, австрійських, польських і румунських архівах та наукових бібліотеках. Вони розкривають маловивчені або невідомі сторінки історії Великого Скиту, дають змогу визначити його роль і місце в історії української церкви, духовному і національно-культурному житті України XVII–XVIII ст., початку XXI ст.
Третій том «Великий Скит у Марковій пустині: український, духовний і культурно-історичний феномен» підготовлений професором Миколою Кугутяком. У монографії на широкій джерельній базі висвітлено особливості виникнення і розвитку Великого Скиту, обставини його ліквідації та відродження. Книга багато ілюстрована, в ній використано ікони Богородчанського (скитського) іконостасу.

Під час презентації також виступили завідувач кафедри загального та германського мовознавства, професор Віталій Іванович Кононенко, видавець Петро Андрійович Мелень, завідувач кафедри слов’янських мов, професор Микола Лесюк, завідувач кафедри всесвітньої історії, професор Олег Станіславович Жерноклеєв.
Зокрема, професор Віталій Кононенко відзначив, що сьогодні слід досліджувати не тільки історію чернецтва. Потрібно створити феноменологію духовності, на зразок «феноменології духу» Й. Гегеля. У багатотомному виданні через опубліковані документи подано образи монахів. Почесний ректор університету наголосив, що дана праця написана високою добірною українською мовою: «Вища кодифікація – зразкова мова». Разом з тим, Віталій Кононенко подав слушні пропозиції: потрібно здійснити друге, простіше за оформленням, перевидання «Великого Скиту у Карпатах» масовим тиражем, щоб ознайомився кожен читач цією книгою; доцільно провести низку конференцій з церковної проблематики, щоб ця робота мала своє продовження; знайомлячись з текстами документів трьохтомного видання, необхідно також залучати не тільки істориків, алей мовознавців і лінгвістів; слід висунути це видання на конкурс для отримання високої державної премії.
Керівник видавництва «Манускрипт – Львів» Петро Мелень наголосив, що у сфері видавничої справи з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника веде співпрацю уже 12 років. За цей час опубліковано понад 100 книг, серед яких кращими зразками є історичні видання: «Прикарпаття: спадщина віків», «Західно-Українська Народна Республіка. Ілюстрована історія», «Станиславів – Станіслав – Івано-Франківськ. До 350-річчя заснування міста», «Старожитності Гуцульщини» у 2-х тт., «Покуття. Історико-етнографічний нарис», «Стефаниківський Черемошу і Пруту… Снятинщина. Історико-етнографічний нарис» та ін. Видавець звернув увагу на непросту роботу, яка велася сім років стосовно підбірки документів і макетування тексту трьохтомного видання «Великий Скит у Карпатах». Професор Олег Жерноклеєв відзначив, що у сьогоднішній складний час здійснюється підготовка і видання таких унікальних книг. Завідувач кафедри всесвітньої історії резюмував: «Великий Скит – відновлений моральний авторитет; авторський колектив книги – це виховання моральних чеснот, є взірцем справжніх істориків, дослідників. Патріотів своє Вітчизни».

На завершення презентації Микола Кугутяк відзначив, що, досліджуючи історію однієї монашої обителі протягом ХІ – ХІХ ст., не слід забувати, що в Івано-Франківській області виявлено 140 монастирів, а за цим величезна праця, насамперед стоїть питання пошуку нових архівних документів: «Вся головна робота з вивчення духовної культури Прикарпаття ще попереду!»
Книги є суспільно-важливим виданням, аналогів яких нема в українському і зарубіжному історіографічному дискурсі. Видання побачило світ завдяки підтримці Митрополита Івано-Франківського і Галицького УПЦ КП Іоасафа, голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Олега Гончарука, голови обласної ради Олександра Сича, ректора університету, професора Ігоря Цепенди.