Презентація щорічного аналітичного дослідження «Українська призма: зовнішня політика 2016»

19 вересня 2017 р. в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація щорічного аналітичного дослідження «Українська призма: зовнішня політика 2016». Організаторами заходу виступили Центр НАТО, кафедра політології, кафедра міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Рада зовнішньої політики «Українська призма», Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні. Модератори презентації – директор наукового інформаційно-аналітичного Центру НАТО Олег Білоус та завідувач кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак. Присутніми на презентації були викладачі та студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин. Серед почесних гостей – Геннадій Максак, голова Ради зовнішньої політики «Українська Призма», голова Громадської Ради при МЗС України, Член Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах; Ярослав Чорногор, член Ради, експерт, Рада зовнішньої політики «Українська Призма»; Олексій Крисенко, керівник програми досліджень Росії та СНД, Рада зовнішньої політики «Українська Призма», кандидат філософських наук, доцент кафедри політології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.
З вітальним словом перед учасниками заходу виступив проректор з наукової роботи університету Андрій Загороднюк. Далі голова Ради зовнішньої політики «Українська Призма», голова Громадської Ради при МЗС України Геннадій Максак провів презентацію, під час якої ознайомив присутніх зі змістом та основними положеннями аналітичного дослідження «Українська призма: зовнішня політика 2016». У своєму виступі він підкреслив не тільки важливість політичних знань, але й їх свідоме застосування.
Як зазначили організатори презентації аналітичне дослідження «Українська призма: зовнішня політика 2016» є системним та комплексним аналізом зовнішньої політики України за 2016 р. Проаналізовано понад чотири десятки напрямів – від співпраці з ключовими партнерами та міжнародними організаціями до публічної дипломатії. Застосовано п`ять критеріїв оцінки – індикаторів, які базуються на новій моделі методології дослідження. Широким колом експертів досліджено і проаналізовано діяльність МЗС України, Комітету у закордонних справах Верховної Ради України та інших інституцій, задіяних у формуванні та реалізації зовнішньої політики нашої держави.
Під час зустрічі член Ради, експерт Ярослав Чорногор розповів, що зважаючи на той факт, що відлік вимірювання почався з 2015 р. як «базового рівня», в 2016 р. показники дещо погіршились, на що вплинули низка чинників внутрішнього та зовнішнього характеру. Якщо серед зовнішніх факторів можна виділити глобальні та регіональні політичні трансформації, то серед внутрішніх факторів експерти відзначили зменшення рівня координації у виробленні та реалізації зовнішньополітичних рішень, а також відсутність стратегічного підходу до їх формування.
Учасники презентації у форматі дискусії обговорили ряд важливих питань у сфері зовнішньої політики України, міжнародних відносин, дипломатії.