Зустріч студентів міжнародників, політологів і істориків із співголовами Українсько-польського Форуму партнерства

18 вересня 2017 р. в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася зустріч студентів спеціальностей «Міжнародні відносини», «Політологія», «Історія», «Історія та археологія», «Середня освіта (історія)» із головою української частини Українсько-польського Форуму партнерства, українським журналістом, політичним оглядачем Віталієм Портніковим та головою польської частини Форуму, Директором Студіуму Східної Європи Варшавського університету, почесним доктором Прикарпатського національного університету Яном Маліцьким. Нагадаємо, що Українсько-польський форум партнерства започаткував свою діяльність у 2011 р. у м. Варшаві та функціонує при Міністерствах закордонних справ України та Республіки Польща. До складу української частини Форуму також входить і ректор університету, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда.
Темою зустрічі були українсько-польські відносини. Розпочинаючи захід ректор університету Ігор Цепенда підкреслив актуальність питання відносин між Україною і Польщею та зазначив, що саме обмін думками завжди дає змогу краще зрозуміти проблему.
Учасники зустрічі зазначили, що різні аспекти українсько-польських стосунків – це і політика, і історія, і економіка – є сьогодні предметом активного обговорення. Саме для відкритого обміну думками та розвитку конструктивного українсько-польського діалогу при Міністерствах закордонних справ України та Польщі створено своєрідну громадську платформу – Форум партнерства. На думку голови української частини Українсько-польського Форуму партнерства Віталія Портнікова українці і поляки в цей час почали відбудову міжнаціональних, міждержавних взаємин абсолютно нової якості. На його переконання, Україна і Польща потрібні одна одній, адже вони є частиною спільного цивілізаційного простору, історії та культури, а також, – як зауважив він, – спільної боротьби проти імперських амбіцій своїх сусідів.
Голова польської частини Форуму партнерства Ян Маліцькі звернув увагу учасників зустрічі на спільне історичне минуле Польщі та України. Він зазначив, що «минула історія складна, між нами були війни, було море крові, але було і союзництво, тому потрібно не тільки пам’ятати минуле, але і думати про майбутнє». На думку Яна Маліцького, в історичній ретроспективі, і на сучасному етапі питання польсько-українських відносин залишаються дискусійними і потребують особливої уваги з боку наукового співтовариства. В контексті цього він акцентував увагу на основних завданнях Форуму партнерства, які полягають в обговоренні чутливих питань українсько-польських відносин на громадському рівні та наголосив на важливості наукового обговорення актуальних проблем і спільному пошуку шляхів їх вирішення.
Під час зустрічі майбутні історики, політологи, міжнародники та журналісти мали можливість висловити свої думки з приводу актуальних проблем українсько-польських відносин та задати питання співголовам Українсько-польського Форуму партнерства Віталію Портнікову і Яну Маліцькому.